Απάντηση σε Δραγασάκη από την πλευρά Λαφαζάνη για την «απόσυρση» του χρέους

Μέσω άρθρου στο iskra.gr

Απάντηση στον Γιάννη Δραγασάκη και στα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του στη Realnews για την απόσυρση χρέους έδωσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσω της ιστοσελίδας Iskra.

«Αντί για κούρεμα μπορεί να υπάρξει «απόσυρση» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ. Η εν λόγω πρόταση έχει διατυπωθεί από πολλούς ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά Ιδρύματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την θέση που διατύπωσαν οι γνωστοί οικονομολόγοι Pierre Pâris και Charles Wyplosz. Και η πρόταση αυτή είναι μια από τις πολλές» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων για το ζήτημα ο κ. Δραγασάκης.

Από το προσκείμενο στην Αριστερά Πλατφόρμα site iskra.gr o αρθρογράφος Ανδρέας Ζαφείρης αναφέρει ότι την ιδέα της «απόσυρσης» έχει πρωτοεισάγει στη χώρα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. «Τόσο η πρόταση Σαχινίδη, όσο και η πρόταση Δραγασάκη, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα «αναθέρμανσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας δίνοντας ώθηση στην «οικονομία-ατμομηχανή» της Γερμανίας και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν χώρες όπως η Ελλάδα» υποστηρίζει ο αρθ��ογράφος.

Ο Κ. Ζαφείρης προσθέτει στο άρθρο του: «Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει τελικά μια κυβέρνηση με κορμό (ή αυτοδύναμο) το ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί σε έναν πρωτόγνωρα πυκνό πολιτικό χρόνο. Και η εντολή διακυβέρνησης που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι λευκή χρονοεπιταγή, με ορίζοντα τετραετίας. Μοναδική του δύναμη θα αποτελεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου συσχετισμού δύναμης στη κοινωνία, μέσω της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα. Και η τήρηση των ριζοσπαστικών του ��εσμεύσεων αποτελεί μονόδρομο σε αυτή τη κατεύθυνση. Και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και όχι το "πάγωμά" του για εκείνο ή το άλλο χρονικό διάστημα και το "φόρτωμά "του σε ανυπο��ίαστες μελλοντικές γενιές» τονίζει χαρακτηριστικά ο Α. Ζαφείρης που διατυπώνει και υπαινιγμούς για διολίσθηση από τις θέσεις του Συνεδρίου στο συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά , ειδικά το τελευταίο χρόνο, που στελέχη του κόμματος, προσαρμόζουν τη συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική με το θέμα του χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο.Αυτή είναι, η γνωστή σε όλους, θέση του συνεδρίου. Εννοείται ότι κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διατυπώνει προβληματισμούς και προτάσεις, με την διευκρίνιση ότι ��υτές απηχούν προσωπικές απόψεις» αναφέρεται στο άρθρο στο προσκείμενο στην Αριστερή Πλατφόρμα site.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top