Βενιζέλος:Δεν έχει ζητηθεί η αποχώρηση μας απ'το ΔΝΤ-Δικαιούμαστε στήριξης

Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση του ΥΠΕΞμε τον Τούρκο ομόλογο του

​«Δεν έχει ζητηθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις». Αυτό ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις πως «η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το Ταμείο όποτε θέλει».

«Για να το ζητήσουμε αυτό, ��ρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εξάλλου ως «σημαντικό πρώτο βήμα» τις συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθι��ρωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» πρόσθεσε .

Επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα καθώς «ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη», ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όπως είπε, τι έχει γίνει ως τώρα σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο κ.Βενιζέλος προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων.«Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του κ.Μ.Τσαβούσογλου, ο κ.Βενιζέλος την χαρακτήρισε «φιλική και ουσιαστική».

benizelos--tsabousoglou.jpg

«Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του Ευρωπαικού Κ��κτημένου…Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και επίσης να προωθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε» είπε ο κ.Βενιζέλος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Συνεργασίας Διμερούς Διακυβερνητικής που θα συναντηθεί, τώρα, για τρίτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Βενιζέλος, ο ίδιος συμφώνησε με κ. Τσαβούσογλου «να οργανώσουμε μία δική μας συνάντηση, στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top