Το… αυτί της Γαλλίας που προκάλεσε αμηχανία σε Σαμαρά-Μέρκελ!

Η ερώτηση της δημοσιογράφου, η παρέμβαση Μέρκελ και το αρχαιοελληνικό ρητό

Μια «δυνατή» στιγμή αμηχανίας είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή τους.

Οι δύο ηγέτες δέχθηκαν ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Γαλλία και ειδικότερα για το αν προτίθενται να της… τραβήξουν το αυτί σχετικά με το έλλειμμα.

«Κε πρωθυπουργέ (σ.σ.: απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά), κατά πόσον θα δώσετε στο πλαίσιο της ΕΕ στήριξη στη Γαλλία; Και κύρια καγκελάριε, χθες αποφύγατε μια σαφή απάντηση για την τήρηση των κανόνων σταθερότητας. Είστε αρνητική για την τήρησή τους. Ποια είναι η θέση Γερμανίας και Ελλάδας για τη Γαλλία;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

Η κα Μέρκελ πήρε το λόγο τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει πρώτη και εξήγησε ότι οι συστάσεις στα κράτη-μέλη γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από άλλα κράτη-μέλη: «Η ΕΕ θα προβεί σε αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών και μετά θα διατυπώσει μια σύσταση για τις διαδικασίες ελλειμμάτων. Οι πρωταγωνιστές είναι η Επιτροπή και όχι η Γερμανία, η οποία αξιολογείται όπως και όλα τα όλα κράτη».

Η κάμερα στη συνέχεια εστίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε να περιμένει την επόμενη ερώτηση. Ωστόσο, η δημοσιογράφος (και οι συνάδελφοί της) περίμεναν την απάντησή του!

«Πoιά ήταν η ερώτηση; Σε μένα; Δεν υπήρχε, όχι» δήλωσε μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο κ. Σαμαράς, με την Άνγκελα Μέρκελ να αναλαμβάνει να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά!

«Ίσως ο κ. πρωθυπουργός δεν ήθελε να εκφράσει κάποια σύσταση προς τη Γαλλία, εάν αυτό ήταν κομμάτι της ερώτησής σας. Δεν κάνουμε εξάλλου κάτι τέτοιο, τον κατανοώ απόλυτα. Ούτε εγώ εξέφρασα κάποια σύσταση» δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός γελώντας πήρε το λόγο και δήλωσε λακωνικά πως «οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα ρητό “παν μέτρον άριστον”», συμπληρώνοντας εν συνεχεία στα αγγλικά: «Δεν ξέρω πως θα το μεταφράσετε αυτό»!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top