Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ για τη μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ

Καταγγέλλει κυβερνητικές παρεμβάσεις

​Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδη, έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επαναφέροντας το θέμα της μη μετάδοσης της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ από τη ΝΕΡΙΤ.

Ο κ. Σκουρλέτης, ζητά από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να εξετάσει αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η μεταχείριση που είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΝΕΡΙΤ και κατήγγειλε κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η επιστολή αναφέρει:

«Κύριοι,

Όπως έχει γίνει γνωστό μέσω του Τύπου, η φερόμενη ως Δημόσια τηλεόραση- ΝΕΡΙΤ, αρνήθηκε να μεταδώσει την ομιλία του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο ίδρυμα, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας τις προηγούμενες ημέρες, τελικώς η ΝΕΡΙΤ, που θέλει να ονομάζεται Δημόσια τηλεόραση, δεν κάλυψε την ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, παρότι τονίσαμε εγκαίρως και με κάθε τρόπο στους υπεύθυνους ότι επρόκειτο για κορυφαία εκδήλωση του κόμματός μας. Η συνέχεια είναι γνωστή. Για λόγους ευθιξίας, παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ καθηγητής Α. Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής του, δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 17 Σεπτεμβρίου 2014, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ζούλας εκτιμά ότι δεν υπήρξε "ίση μεταχείριση" όταν αποφασίστηκε η μη μετάδοση της ομιλίας του Προέδρου μας και ότι ο χειρισμός "δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε σοβαρός για ένα κρατικό μέσο". Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ επιρρίπτει ευθύνες στον γενικό διευθυντή Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ, Β. Θωμόπουλο, αλλά και στην υφυπου��γό Τύπου Σοφία Βούλτεψη για παρεμβάσεις στη ροή του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης και παράκαμψη των μελών του Δ.Σ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, (αρ.8, παρ. 4) το Ε.Σ. «εγγυάται την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητικής ή άλλης παρέμβασης».

Κύριοι:
* Το Σύνταγμα στο αρ. 15 σημειώνει ότι: «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμε��ική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων…»
* Ο ιδρυτικός Νόμος της ΝΕΡΙΤ (4173/ 2013) σημειώνει (αρ.2 παρ.2): Η δημόσια ραδιοτηλεόραση υπηρετεί τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας. Έχει σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων...»

Ζητούμε από το Συμβούλιό σας ��α εξετάσετε εάν η μη μετάδοση από τη ΝΕΡΙΤ της ομιλίας του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου είναι σύμφωνη με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και ιδίως με την αποστολή της Δημόσιας Τηλεόρασης και να πράξετε τα δέοντα.

Με τιμή,
Πάνος Σκουρλέτης,
Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ»

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top