ΔΝΤ για τέλος Μνημονίου: «Είναι πολύ νωρίς» για να ληφθεί τελική απόφαση

Τι λένε πηγές της Ουάσιγκτον για τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα;

​Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι «είναι πολύ νωρίς» για να ληφθεί τελική απόφαση αναφορικά με το «τέλος» της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η χώρα μας έχει τις δυνατότητες και την οικονομική αντοχή να αρνηθεί τα δανεικά του Ταμείου.

Όμως, το σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ θεωρούν πως είναι «περίεργες» οι θέσεις που έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σύμφωνα με τις οποίες -και με αφορμή το τέλος της δανειακής σύμβασης των Ευρωπαίων με την Ελλάδα- η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ενημερώσει το ΔΝΤ ότι δεν χρειάζεται επιπλέον δάνεια στο πλαίσιο της δικής τους δανειακή σύμβασης με τη χώρα μας.

«Δεν υποχρεώνει κανένας την Ελλάδα», τόνισε σοβαρή πηγή της Ουάσιγκτον, «να λάβει τα χρήματα του Ταμείου εάν οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εάν διακοπεί η δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, μετά την πιθανή άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί τα εναπομείναντα δάνεια, τότε το Ταμείο θα επισκέπτεται την Αθήνα δύο φορές το χρόνο για να ελέγχει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα δανεικά που έλαβε από το ΔΝΤ, τότε οι αξιωματούχοι θα επισκέπτονται την Αθήνα μόνο μία φορά το χρόνο.
Η Αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει η επιθεώρηση την επομένη. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να επισπευθεί η επιστροφή τους στην ελληνική πρωτεύουσα, αφού οι αξιωματούχοι του Ταμείου πρέπει να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον, το αργότερο στις 8 Οκτωβρίου για να παραστούν στην ετήσια σύνοδο, η οποία ξεκινά στις 10 του άλλου μήνα. Η Αθήνα επιθυμεί την ολοκλήρωση της επιθεώρη��ης το συντομότερο δυνατόν.
Επικεφαλής της Αποστολής ΔΕΝ θα είναι ο Πολ Τόμσεν, αλλά ο νεαρός συνεργάτης του Ρίτζι Γκογιάλ, για τον οποίο η Αθήνα εκφράζει φόβους ότι παρουσιάζει «σκληρές θέσεις» ��ια να αποδείξει στους ανωτέρους του ότι ακολουθεί τις αρχές του Ταμείου. Ο κ. Γκογιάλ είχε ηγηθεί της Αποστολής του ΔΝΤ και στις συζητήσεις των Παρισίων.
Πάντως, εάν απαιτηθεί, ο κ. Τόμσεν θα ταξιδεύσει στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες της επιθεώρησης, ιδιαίτερα εάν εντοπιστούν μεγάλα προβλήματα που θα απαιτήσουν αποφάσεις σε υψηλότερο επίπεδο. «Θα πάει στην Ελλάδα αν χρειαστεί. Θα δει πώς ξεδιπλώνονται οι συζητήσεις και θα αποφασίσει», τόνισε η πηγή.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι αν και καλοκαίρι, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο. Όμως, τονίζουν ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν», χωρίς να εξηγούν σε ποιους τομείς θα εστιάσουν την προσοχή τους. Πάντως, δεν φαίνεται ��α συμφωνούν με τις φοροελαφρύνσεις που ζητά η Αθήνα, λέγοντας ότι είναι νωρίς για να αρχίσει η κυβέρνηση την πολιτική των παροχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top