Σαμαράς: Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς, χτίζουμε γέφυρες

Ομιλία στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν

​«Με τη συμμετοχή της στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει τον ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, που οργάνωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Αλίγιεφ στο Μπακού.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν εξαντλείται στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο. Η χώρα μας αναβαθμίζει τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τη χωρητικότητα κατά 73% για να φθάσει στα 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ ένας δεύτερος σταθμός προωθείται τα επόμενα χρόνια στη βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, όπως είπε η Ελλάδα προχωρά στην έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος, καλώντας παράλληλα τις εταιρείες πετρελαιοειδών του Αζερμπαϊτζάν να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ.Σαμαρά, ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, προάγει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. «Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «ο Νότιος Διάδρομος είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους σε μία εκτεταμένη περιοχή»

Υπενθυμίζουμε πως το βράδυ της Παρασκευής, ο κ.Σαμαράς και ο πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπακού, συζήτησαν το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών να συζητήσουν τις τεχνικές δυνατότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top