Δικηγόρος ΧΑ στο ΣτΕ: θανατική ποινή για το κόμμα η αναστολή χρηματοδότησης

«Επιβάλλεται ποινή για πράξη που ακόμα διερευνάται»

Πως ουσιαστικά επιβάλλεται θανατική ποινή στη Χρυσή Αυγή χωρίς ακόμα να υπάρχει καταδίκη κανενός για τα διερευνώμενα εγκλήματα ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που καλείται να αποφασίσει για την αίτηση ακύρωσης του κόμματος κατά της απόφασης για διακοπή χρηματοδότησης του. Χαρακτηριστικά μάλιστα ο δικηγόρος του κόμματος περιέγραψε ως αποτρόπαια τα εγκλήματα αλλά όπως είπε δεν μπορεί να καταδικαστεί ένας ολόκληρος πολιτικός σχηματισμός για αυτά.

Το δημόσιο αντέτεινε κατά των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, πως "για λόγους δημοσίου συμφέροντος δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί".

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

O δικηγόρος Παπαγρηγορίου, που εκπροσώπησε τη Χρυσή Αυγή στη δίκη, χαρακτήρισε κραυγαλέα αντισυνταγματική την απόφαση για την διακοπή χρηματοδότησης του κόμματος γιατί καθώς εξεδόθη κατ΄ εφαρμογή της απόφασης της Βουλής προσβάλλοντας βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα. Ήταν μια φωτογραφική διάταξη για να εξοστρακιστεί, εξοβελιστεί η Χρυσή Αυγή. Υποστήριξε ακόμα:

-παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς δεν είναι δυνατόν με μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης να στερείται η χρηματοδότηση.

-σκοπός είναι να στερήσει τα μέσα από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να διαχύσει τις πολιτικές απόψεις στην κοινωνία.

-Καταλήγει να επιβάλει ποινή για πράξη που ακόμα διερευνάται: "Αποτελεί κόλαφο η απόφαση του Αρείου Πάγου που επέτρεψε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης περιορίζεται το συνταγματικό δικαίωμα της Χρυσής Αυγής για τη χρηματοδότηση". Ο δικηγόρος χαρακτήρισε "μεμονωμένα περιστατικά τις εγκληματικές , αποτρόπαιες ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή. Να τιμωρηθούν, αλλά δεν γίνεται να αποδίδονται σε έναν ολόκληρο πολιτικό οργανισμό. Η αναστολή χρηματοδότησης οδηγεί στο θάνατο το κόμμα, αφού δεν μπορεί να επιβιώσει με τις δεδομένες εκλογικές δαπάνες".

Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου αντέτειναν:

-"Η αίτηση είναι προδήλως απαράδεκτη διότι η ΚΥΑ είναι πράξη εκτέλεσης της προηγηθείσας απόφασης της Βουλής. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν προσβάλλονται στο ΣτΕ.

-Η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, προκύπτουν:Πάνω από 400.000 ευρώ από ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 ευρώ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις, μέρος των οποίων πηγαίνει στο κόμμα. Το μέτρο είναι προσωρινό, δεν αποστερεί στο κόμμα οριστικά τη χρηματοδότηση. Σε περίπτωση αθώωσης τα χρήματα θα επιστραφούν στο κόμμα. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί". Μάλιστα ως απόδειξη της δυνατότητας του κόμματος να παραμένει ενεργό, επικαλέστηκαν τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές "όπου ελεύθερα εξέφραζε τις απόψεις της και έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων. ​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top