Στο «Μεγάλο Μήλο» ο Βενιζέλος

Θα συμμετέχει στην 69η συνέλευση του ΟΗΕ

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί αύριο, Σάββατο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει από τις 21 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2014, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει σειρά από σημαντικές επαφές.

Ειδικότερα, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, τον οποίο θα ενημερώσει για τα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, ενώ έχει προγραμματισθεί συνάντηση και με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Κατά τη διάρκεια της «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες ομιλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, πέραν των συναντήσεων του κ. Βενιζέλου με τους ομολόγους του στο πλαίσιο των ευρω-ατλαντικών θεσμών, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, κατά χρονολογική σειρά, με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, της Γεωργίας και του Ισραήλ.

Ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπου θα εξετασθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ – ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των κρατών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων κρατών στον Ο.Α.Σ.Ε..

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει, επίσης, σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική Προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, θα απευθύνει ομιλία στην Υπουργική Διαβούλευση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες και θα συμμετάσχει σε Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις. Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για τον ιό Έμπολα και σε Σύνοδο Κορυφής με θέμα την «Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων».

Στο περιθώριο των επαφών του κατά τη διάρκεια της «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει, επίσης, συναντήσεις με εβραϊκές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του American Jewish Committee για τον αντισημιτισμό.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι, τέλος, οι επαφές που θα έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει, τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top