Εκνευρισμός στο ΥΠΕΞ με τη χρήση της ονομασίας «FYR of Macedonia»

Τι διευκρίνισε ο Γεροντόπουλος με αφορμή ερώτηση του Καπερνάρου

​Για «αδόκιμη αναγραφή» του ονόματος της ΠΓΔΜ, στη Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε στο Βερολίνο η καγκελαρία της Γερμανίας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Βασίλη Καπερνάρου.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως η Διάσκεψη Κορυφής οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής Καγκελαρίας, με προσκεκλημένους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυστρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Διάσκεψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία.

«Η ατζέντα της Συνόδου αυτής περιελάμβανε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, σχέσεων καλής γειτονίας και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων» πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος,

Όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η ΠΓΔΜ έλαβε μέρος στη Σύνοδο με το όνομα "FYR of Macedonia" - κάτι που για την Ελλάδα συνιστά «αδόκιμη αναγραφή» για αυτό και η χώρα μας όπως διευκρίνισε δεν θα μείνει με δεμένα τα χέρια.

«Το ΥΠΕΞ είναι ενήμερο για την αδόκιμη αυτή αναγραφή, και επιφυλάσσεται και ετοιμάζει τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθιερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος.

«Οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας είναι σαφείς και γνωστές. Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αναλογεί. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα, εναπόκειται στην ηγεσία των Σκοπίων να αρχίσει τελικά να εμπλέκεται στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις με αληθινή πολιτική βούληση, να αποδείξει με συγκεκριμένες απτές πράξεις, όχι μόνο με λόγια, τη δέσμευσή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Τι υποστήριξε ο Καπερνάρος

Στην ερώτηση του ο κ. Καπερνάρος, σημείωσε επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν", πως «η κυρία Μέρκελ με άγνωστο σε εμάς τρόπο και θεσμική ιδιότητα, συγκάλεσε στο Βερολίνο ένα συμβούλιο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

«Τις προάλλες η Μέρκελ απεκάλεσε τα Σκόπια "Macedonia"» επεσήμανε ο Β. Καπερνάρος. «Μας είπε για ποιο λόγο συγκαλεί αυτό το Συμβούλιο στο Βερολίνο; Όχι! Και δεν μας ενημέρωσε, διότι θα μας ενημερώνατε κι εσείς - εκτός εάν κάνετε κρυφή διπλωματία, εκτός αν έχετε κρυφή ατζέντα» σχολίασε ο βουλευτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top