Εκλογομαχίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ποιοί έχουν προσφύγει και γιατί

Εκλογομαχίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας

​Εκλογομαχίες στήνονται στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις νομαρχιακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πρώτη μάζη αφορά την Χριστιάνα Καλογήρου της ΝΔ, η οποία με δικαστική απόφαση εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μετά από ένσταση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Καλογήρου με δικηγόρο τον καθηγητή και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο ζητεί να εξαφανιστεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την ανακήρυξη της σε περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, καθώς διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας επειδή κατείχε διευθυντική θέση το αμέσως προηγούμενο διάστημα των εκλογών. Δηλαδή ασκούσε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014. Η κα Καλογήρου έχει κερδίσει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιο (Νάσο) Γιακαλή.

Η δεύτερη μάχη αφορά στον Δήμο Παγγαίου (περιφέρεια Καβάλας), καθώς τους δύο μονομάχους υποψηφίους δημάρχους τους χωρίζουν 36 ψηφοδέλτια, ενώ πολλά είναι τα άκυρα και τα λευκά. Ο Βασίλης Ξουλόγης από το 2002 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ήταν Δήμαρχος Παγγαίου αλλά έχασε την τελευταία εκλογική αναμέτρηση από τον Φίλιππο Αναστασιάδη για 36 ψηφοδέλτια. Υποστηρίζει ο μη εκλεγείς δήμαρχος ότι το πολιτικό και το διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εσφαλμένα ακύρωσαν ορισμένα ψηφοδέλτια τόσο του συνδυασμού του όσο και του συνδυασμού του κ. Αναστασιάδη.

Η τρίτη μάχη αφορά τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, όπου εκεί εξελέγη δήμαρχος ο Θόδωρος Μπαμπαλής χωρίς αντίπαλο αφού η κάθοδος του αντιπάλου του Χρήστου Δημητρόπουλου αποκλείστηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Ο κ. Δημητρόπουλος ζητεί την επανάληψη των εκλογών υποστηρίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος, ως προς το σκέλος που αποκλείει υποψηφίους για τυπικούς λόγους, είναι αντίθετος στο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν. ​

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top