Νίκος Δένδιας: Συνολική λύση στα κόκκινα δάνεια

''Δεν θα γίνει εις βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών''

​Πρωταρχικός στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτ��σης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του.

Ο κ. Δένδιας υποστηρίζει ότι το σχέδιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.

Όπως εξηγεί η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν.

Ξεκαθαρίζει πάντως, ότι η εν λόγω διευθέτηση δεν θα γίνει εις βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών.

Για τα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα μέριμνας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, με κύριο μέλημα το πώς θα μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να μην χάσουν το ακίνητό τους.

Άλλωστε, τονίζει «ένα μαζικό κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις την αγορά ακινήτων».

Επισημαίνει εξάλλου, ότι η μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα «πρέπει να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά μας τη "μεταμνημονιακή" εποχή».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Ανάπτυξης ελπίζει ότι οι βελτιώσεις που αναμένονται θα είναι ικανές να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και επισημαίνει πως η πάγια θέση του είναι ότι «η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας περισσότερο βλάπτει παρά προσφέρει στη ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, άρα και στη δημοσιονομική κατάσταση τελικά».

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Γερμανία σημειώνει ότι «η χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως "ικέτης" οικονομικής βοήθειας, αλλά ως ισότιμος εταίρος με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα».

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους.

«Θεωρώ ότι ένας αριθμός βουλευτών που ξεπερνά κατά πολύ την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν επιθυμεί την παλινδρόμηση της χώρας» τονίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top