Ο πολιτικός κόσμος «αποχαιρετά» τον Εμμανουήλ Κριαρά

Συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας στην οικογένειά του

​Με αναφορές στο έργο και την προσφορά του Εμμανουήλ Κριαρά εξέφρασε τα συλληπητήριά της για τον θάνατό του η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο σπουδαίος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός «έφυγε» σε ηλικία 108 ετών στο σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη, από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του θα ψαλεί στις 12:00 της Τρίτης από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη συμπρωτεύουσα και, σύμφωνα με επιθυμία του, θα ενταφιαστεί την Τετάρτη στο Κοιμητήριο Ακρωτηρίου Χανίων.

«Αν τα όρια της γλώσσας είναι πράγματι τα όρια του κόσμου, ο Εμμανουήλ Κριαράς μας έμαθε πώς να τα αναγνωρίσουμε και πώς να τα εκτείνουμε. Ένας υπέροχος δάσκαλος και διανοητής που μας αφήνει το ανεκτίμητο Λεξικό του μαζί με μαθήματα σκέψης και ζωής… Αξίζει να ανατρέξουμε ξανά στο λόγο του, προφορικό και γραπτό, για να βρούμε λέξεις και ιδέες με διαχρονική δύναμη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «προσωπικότητα του επιστημονικού και δημόσιου βίου της χώρας, με μεγάλη προσφορά στην πνευματική ζωή της Ελλάδας».

«Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τον Εμμανουήλ Κριαρά, που έφυγε πλήρης ημερών, όντας πάντα ενεργός πολίτης, προοδευτικός διανοούμενος, αυθεντικός δάσκαλος και ��καταπόνητος ερευνητής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «με το τεράστιο σε όγκο και σημασία έργο του άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές».

«Ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας βαθιά προοδευτικός και ευαίσθητος άνθρωπος, του οποίου το πνευματικό έργο είναι ανεκτίμητο. Η τεράστια συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και την καθιέρωση της δημοτικής τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους και ερευνητές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «με τον θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά, τα ελληνικά γράμματα χάνουν μια εμβληματική φυσιογνωμία, μια πηγή γνώσης και αστείρευτης αισιοδοξίας».