Δένδιας:Η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά

Όλα όσα συζήτησαν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

​Mε τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε την Τρίτη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε:

«Είχα τη χαρά να γίνω δεκτός από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, μετά από την πρωινή μου επίσκεψη στην Καγκελαρία και τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μπράουν. Θα ήθελα να πω ότι κατά την συνάντηση με ��ον κ. Σόιμπλε, που έγινε σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, υπήρξε μια ευρύτατη συζήτηση μίας ώρας για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις. Αφενός την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει για την Ευρώπη και την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή, και αφετέρου επίσης και για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία. Τη δυνατότητά μας, όπως διαφαίνεται, να φύγουμε οριστικά από την κρίση, οριστικά πλέον να βρεθούμε έξω από το τούνελ, στο φως.

Συζητήσαμε πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν.
Τελικά η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική».

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στην Καγκελαρία με τον Υπουργό Επικρατείας της Γερμανίας κ. Χέλγκε Μπράουν, με τον οποίο συζήτησε για θέματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως π.χ. στον τομέα του Τουρισμού.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον κ. Μπράουν.

Όπως σας γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το βράδυ της Δευτέρας παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους της Τράπεζας KfW. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας οι εκπρόσωποι της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξέφρασαν την πρόθεση να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να φθάσει σύντομα η χρηματοδότηση στους τελικούς αποδέκτες και να ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

Στη συνέχεια του σημερινού προγράμματος της επίσκεψής του ο κ. Δένδιας παρακάθεται σε γεύμα εργασίας με τη Διοίκηση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI) και θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας κ. Sigmar Gabriel, με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας κ. Nikolaus Meyer-Landrut ) και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Stephan Steinlein.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top