ΑΛΛΑΓΕΣ στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση: Τι θα γίνει με μισθούς και προσλήψεις;

Θα ψηφιστεί νομοσχέδιο το προσεχή Οκτώβριο

ΑΛΛΑΓΕΣ στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση: Τι θα γίνει με μισθούς και προσλήψεις;

​Αέρας ανανέωσης θα φυσήξει στο Δημόσιο με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και οι οποίες θα αφορούν ναι μεν τις απολαβές των υπαλλήλων με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, αλλά και τον τρόπο που θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις και οι προαγωγές.

Στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετούν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, καθώς το προσχέδιο του νέου μισθολογίου θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο και η ε��αρμογή του θα ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου 2015.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να διευρυνθεί η μισθολογική διαφορά ανάμεσα στους δημόσιου υπαλλήλους με πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση και σε εκείνους με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συνέπεια στον προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι 250.000 περίπου υπάλληλοι θα έχουν αύξηση στους μισθούς τους, ενώ περίπου 150.000 θα υποστούν μειώσεις.

Εξετάζεται επίσης η αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο χρόνια για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κι έτσι διευρύνεται αυτόματα η μισθολογική τους διαφορά από τους υπαλλήλους με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Όσον αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το καθεστώς τους και να συνδεθεί με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι το σχέδιο που μελετούν τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος υπαλλήλων με αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 585 ευρώ τον μήνα μεικτά για τους άνω των 25 και 510 για τους νεότερους και μετά την πάροδο του ενός έτους πρόσληψη με αποδοχές δημοσίου τομέα, αφού πρώτα έχει αξιολογηθεί η απόδοσή τους και έχουν κριθεί ικανοί για τη θέση.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το… «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, την κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης, αλλά και την περικοπή των μη μισθολογικών παροχών, όπως δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς.

Εξετάζεται τέλος και το ενδεχόμενο αναγνώρισης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δοθεί κίνητρο στους υπαλλήλους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top