Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για το ρωσικό εμπάργκο

Επιστρέφουν οι πρώτες νταλίκες, φορτωμένες με ελληνικά προϊόντα

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για το ρωσικό εμπάργκο

​Τον δρόμο της επιστροφής φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι παίρνουν οι πρώτες νταλίκες, φορτωμένες με ελληνικά προϊόντα που είχαν παραμείνει εγκλωβισμένες στα σύνορα με τη Ρωσία, μετά το εμπάργκο που κήρυξε η Μόσχα σε προϊόντα από της ΗΠΑ και την ΕΕ.

Όπως είναι γνωστό, στο δρόμο προς Ρωσία βρίσκονταν ήδη περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια, αφού υπάρχουν συμβόλαια εν ισχύ, όμως κανείς δεν γνώριζε αν η Μόσχα θα τους επέτρεπε να μπουν στη χώρα, ή θα ανάγκαζαν τους οδηγούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να επιστρέψουν πίσω.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η ελληνική κυβέρνηση με τις εξελίξεις στη Ρωσία, ενώ στις σκέψεις της είναι μήπως τα φρούτα που δεν θα σταλούν στη Ρωσία, δοθούν στον στρατό και στα νοσοκομεία.

Οι προσδοκίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι μεγάλες για το αν τελικά θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τη ρωσική πλευρά σε κάποια προϊόντα, συνιστά όμως υπομονή μέχρι να δημοσιευτεί η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα υπόλοιπα νομικά κείμενα, ώστε να δει ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τους Έλληνες αγρότες ή να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές.

Στελέχη μάλιστα του Μαξίμου σκέφτονται μήπως ζητηθεί από την ΕΕ να επιτραπεί η χρησιμο��οίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Την Δευτέρα πάντως, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να αξιολογήσει τις επιλογές της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top