Την μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% ζητά για τα διατηρητέα ο Μανιάτης

Τι αναφέρει η επιστολή του ΥΠΕΚΑ προς τον Γκίκα Χαρδούβελη

Την μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% ζητά για τα διατηρητέα ο Μανιάτης

​Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τα περίπου 10.000 κτίρια που έχουν κηρυχθεί ως «διατηρητέα», ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εισηγείται ρύθμιση βάσει της οποίας θα μειώνεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων έως 50% για τα κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί, ως διατηρητέα. Σε περίπτωση κατά την οποία τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα έχουν εγκαταλειφθεί και δεν χρησιμοποιούνται (π. χ. δεν ηλεκτροδοτούνται) ή έχουν κριθεί ως ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η μείωση δύναται να φτάσει έως και 100%, εφόσον τα κτίρια αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα εξειδικεύονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον κ.Μανιάτη, οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί στα συγκεκριμένα κτίσματα πολλαπλασιάζουν το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισής τους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων. Μάλιστα αυτή η επιβάρυνση, που αφορά στην προστασία και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχει μετακυλιστεί εξ' ολοκλήρου προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός ��ιατηρητέων κτιρίων έχουν εγκαταλειφθεί με κίνδυνο να καταρρεύσουν, συνιστώντας απειλή για την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top