Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή

Σταϊκούρας: εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα επιτεύχθηκαν

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, που παίρνει τον δρόμο τώρα για την ολομέλεια του Β’ θερινού τμήματος της Βουλής.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα για την χώρα μας είναι καλά, χαρακτηρίζοντας ορθή την επιλογή της κυβέρνησης το 2012 να συνεχίσει αταλάντευτα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Η ύφεση επιβραδύνεται, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, η ανταγωνιστικότητα οικονομίας βελτιώνεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, το κόστος δανεισμού μειώνεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία και προβλέποντας πως το ίδιο θα γίνει με την ανακαμψη. Εκτιμώντας ο ίδιος ότι τα πρώτα βήματα της μετάβασης αυτής έχουν ήδη γίνει, υποστήριξε ότι η νέα μεγάλη πρόκληση είναι «να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή και σε στέρεες βάσεις».

«Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί», πρόσθεσε ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας την ανάγκη συγκλίσεων, σχεδίου και σκληρής δουλειάς. «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση», είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας το παρόν πολυνομοσχέδιο ως ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μίλησε, εξάλλου για άρση διοικητικών βαρών, ενίσχυση φορολογικών μηχανισμών κ.ο.κ, ενώ προανήγγειλε και βελτιώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς όπου κριθεί αναγκαίο.

Απαντώντας στο κατά πόσον οι ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες αποτελούν προαπαιτούμενο, παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης την Παρασκευή, οπότε και είπε ότι είναι προαπαιτούμενο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι όλα όσα είναι στο πολυνομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του ενός δις. Ο κ.Σταϊκούρας μίλησε για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και των υπηρεσιών, την αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνση�� αποκεντρωμένων ελέγχων, την επιχορήγηση φορέων της γενικής κυβέρνησης για την αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες, κυρίως δε στην Υγεία και την Πρόνοια.

Μιλώντας ειδικά για το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποστήριξε ότι από παλιότερο δάνειο, οκτώ δις ήταν τοποθετημένα για ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Σε έναν χρόνο, μειώθηκε κατά 53% ή 4,6 δις πέρσι, το 2013. Πληρώθηκαν όμως 5,8 δις. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Ότι υπήρξαν 650 εκατ. νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και 550 ταμειακά διαθέσιμα», είπε, σημειώνοντας ότι φέτος το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων συνεχίζεται, ενώ επιπλέον χρηματοδοτήθηκε η διαφορά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αποπληρωθούν -όπως είπε- 502 εκατομμύρια ευρώ και 117 ακόμα από πιστώσεις προύπολογισμού. Ο ίδιος μίλησε για ποσό που θα εκτοξευθεί στα 919 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει δυνατότητα επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ. Συνυπολογίζοντας το ταμειακό υπόλοιπο 549 εκατομμυρίων ευρώ από πέρσι και με υπηρεσίες και υπουργεία να έχουν κατανείμει ακόμα 675 εκατομμύρια και 255 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, ο υπουργός έκανε λόγο για συνολικό ποσό 2,7 δις ευρώ, «συρρικνώνοντας και άλλο τα ληξιπρόθεσμα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν», όπως είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ρυθμίζεται το θέμα των ποσών από τις εισφορές των υπαλλήλων, με μία εκκαθάριση λογαριασμού, που ενοποιεί ουσιαστικά τρεις επιμέρους διακριτούς λογαρια��μούς. Μίλησε ακόμα για σύντμηση του χρόνου απονομής της οριστικής σύνταξης και άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω δελτίου κατάστασης υπαλλήλου, αλλά και για σύντμηση του χρόνου απονομής της επικουρικής σύνταξης. «Ως απόρροια των πρωτοβουλιών και δράσεων της τελευταίας περιόδου, έχουμε σημαντικό περιορισμό του χρόνου», είπε, μιλώντας για μεσοσταθμική έκδοση σύνταξης σε διάστημα 4-5 μηνών με εξαίρεση το υπουργείο Παιδείας όπου απαιτούνται έξι μήνες λόγω του όγκου των υποθέσεων, αφού από τον Αύγουστο το 2013 ως τον Ιανουάριο του 2014 υπήρξαν 6001 σχετικές υποθέσεις εκπαιδευτικών και διοικητικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top