Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ποιες προτάσεις εξετάζονται

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Το σχέδιο για το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων που καίει τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά ετοιμάζουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν πέσει και προτάσεις συνολικής αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων με τη δημιουργία ενός ειδικού κρατικού φορέα που θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια. Ο φορέας αυτός θα μπορεί να προχωρά σε ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις. Η ιδέα σκοντάφτει στο ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό του φορέα αυτού καθώς η τρόικα έχει ουσιαστικά απαγορέψει τη χρήση του υπολοίπου των 11 δισ ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων το σχέδιο προβλέπει αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα που θα επιτρέπει στις τράπεζες να επιλέγουν ουσιαστικά οι ίδιες τη διοίκηση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Θα μπορούν να προχωρούν και σε μετοχοποίηση των δανείων αποκτώντας μερίδια των επιχειρήσεων που αναδιαρθρώνουν τα δάνειά τους.

Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ, τα κόκκινα στεγαστικά υπολογίζονται σε 25 δισεκατομύρια ενώ τα καταναλωτικά που δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ. Συνολικά τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται σε 77 δισεκατομμύρια.

Για τα στεγαστικά και καταναλωτικά η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ τραπεζών και νοικοκυριών αντί της προσφυγής στη δικαιοσύνη με το νόμο Κατσέλη που οδηγεί σε πολυετή αναμονή.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από λύσεις όπως:

-καταβολή ενοικίου αντί για δόση με παραμονή του δανειολήτπη στο ακίνητο

-ρύθμιση χρηματοδοτικής μίσθωσης με δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου στο μέλλον

-επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου,

-μόνιμη ή προσωρινή μείωση του επιτοκίου και

-καταβολή μόνο τόκων

Το θέμα των κόκκινων δανείων θα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top