Δεν κοιμούνται στο Υπουργείο Εργασίας: Εφιαλτικές οι απαιτήσεις της τρόικας

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα αλλά λίγος ο χρόνος για να κλείσουν

​Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο εργασίας ενόψει των αυριανών συναντήσεων που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και τους επικεφαλής την Παρασκευή.

Πρώτο ανοιχτό μέτωπο τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η πορεία ενοποίησής τους, καθώς μέχρι αυτή την στιγμή ελάχιστοι είναι οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Από τους 381.000 οφειλέτες στο ΙΚΑ οι οποίοι οφείλουν 7,5 δις, σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόλις 31.000. Την ίδια στιγμή 440.000 οφειλέτες χρωστούν 5,5 δις ευρώ στον ΟΑΕΕ και μόλις 50.500 έχουν μπει σε ρύθμιση. Μαζί με τον ΟΓΑ οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν σχεδόν 15 δις ευρώ! Το υπουργείο θα παρουσιάσει σχέδιο για αλλαγή της υφιστάμενης ρύθμισης οφειλών στα ταμεία, ζητώντας αύξηση των δόσεων σε 100.

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας για το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, η τρόικα επιμένει να μάθει συγκεκριμένους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 800 εκ. ευρώ που ήδη δημιουργεί η μείωση κατά 3,9% που ισχύει από 1η Ιουλίου. Το υπουργείο θα απαντήσει ότι η κάλυψη της τρύπας θα γίνει με την συμμόρφωση των εργοδοτών που θα ασφαλίζουν πιο εύκολα τους εργαζόμενους εφόσον το εργατικό κόστος μειώνεται, αλλά και με αύξηση των προσλήψεων για τον ίδιο λόγο.

Άλλο ανοιχτό μέτωπο είναι οι ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα είχε δώσει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για να εξετάσει πως κυλά το νέο καθεστώς με βάση το οποίο η έγκριση για ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσ��ς έχει περάσει στο Α��ώτατο Συμβούλιο εργασίας. Πάγιο αίτημα της τρόικας είναι η χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου. Το υπουργείο θα ισχυριστεί ότι το νέο καθεστώς λειτουργεί, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την έγκριση ομαδικών απολύσεων στην Χαλυβουργία.

Πάντα ανοιχτό παραμένει το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου με πάγιο αίτημα της τρόικας την επικαιροποίησή του κάτι στο οποίο δε διαφωνεί το υπουργείο εργασίας με δεδομένο ότι η τελευταία αλλαγή του έγινε το 1982.

BINTEO STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top