Τσίπρας: εθνικής σημασίας το ζήτημα της ΔΕΗ

Ζήτησε να συγκροτηθεί «παλλαϊκό μέτωπο»

Τσίπρας: εθνικής σημασίας το ζήτημα της ΔΕΗ

Η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι «ιδεολογική ή πολιτική» ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις γενικά των δημόσιων οργανισμών, αλλά «πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας θέμα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα TVXS, και υπογραμμίζει την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου «ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι, 64 χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΕΗ, εκποιεί τα «φιλέτα» της Εταιρείας και προωθεί το νομοσχέδιο «στο θερινό τμήμα των 100 βουλευτών, μέσα από διαδικασίες-εξπρές», προκειμένου «να αποκρυφτεί ένα μεγάλο εθνικής σημασίας θέμα από το λαό, αλλά και από το σύνολο των βουλευτών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της ΔΕΗ, το 1950, όταν το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις 385 ιδιωτικές εταιρείες, λόγω πρώτων υλών, ήταν μεγάλο, και γι’ αυτό ηλεκτρισμό είχε μονάχα το 55% του πληθυσμού και σημειώνει: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι αν δεν είχαν επιλεγεί τότε η λύση της ΔΕΗ κι άφηναν αυτό το μοντέλο στο οποίο σήμερα θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, αυτό το θαύμα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

Προσθέτει επίσης ότι η δημιουργία δημόσιου φορέα αφενός επέτρεψε την «ενοποίηση της παραγωγής σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε εθνική κλίμακα» και αφετέρου «τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες περιοχές της χώρας», αλλά κυρίως επέτρεψε την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, που «απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις» και «κανένας ιδιώτης δε θα επέλεγε ή δεν θα μπορούσε να κάνει».

Τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται και σήμερα, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό το δίκτυο της ΔΕΗ, και παράλληλ�� σημειώνει πως χρειάζεται να διατηρηθεί μια επιχείρηση η οποία «όχι μόνο θα παράγει και θα μεταφέρει το ρεύμα, αλλά θα μπορεί να ασκεί και κοινωνική πολιτική».

Γι’ αυτό, «δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια», αλλά «το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία» και «το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top