«Ρόμπα» γίναμε στο Ευρωκοινοβούλιο - Χρειάστηκε παρέμβαση Κεφαλογιάννη!

Εύσημα από Μπαρόζο και Σουλτς στον Σαμαρά

«Ρόμπα» γίναμε στο Ευρωκοινοβούλιο - Χρειάστηκε παρέμβαση Κεφαλογιάννη!

Την ώρα που οι κύριοι Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς έδιναν τα συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Σαμαρά για την εξάμηνη ελληνική προεδρία, κάποιοι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξενέρωναν γιατί άκουγαν τους.... Έλληνες ευρωβουλευτές να μιλούν με άσχημα λόγια την πατρίδα τους …

Η δυσανασχέτηση ήταν τόσο έντονη που ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην δευτερολογία του επέστησε την προσοχή στους συναδέλφους του ότι βρίσκονται στο Στρασβούργο και όχι στην Ελλάδα.

Μπαίνοντας στο προκείμενο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο και ο πρόεδρος του ΕΚ Μ.Σουλτς είπαν ένα μεγάλο μπράβο στον Αντώνη Σαμαρά μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ελληνικής εξάμηνης διαχείρισης στα πηδάλια του Συμβουλίου.

Ο κ.Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί στο εσωτερικό της, αλλά και να δείξει ότι ταυτόχρονα μπορεί συμβάλει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Α.Σαμαράς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα διέψευσε την προσδοκία του grexit και ταυτόχρονα διεξήγαγε μια από τις πιο πετυχημένες νομοθετικά προεδρίες, παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο εσωτερικό. Αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν σε 4 μόλις μήνες από το Συμβούλιο και τα άλλα 50 που έχουν φτάσει σε προχωρημένο νομοθετικό επίπεδο. Η τραπεζική ένωση, ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ξεκόλλησαν επί ελληνικής προεδρίας. Ο Α.Σαμαράς κατέληξε πως η Ευρώπη ψήφισε περισσότερη Ευρώπη και όχι κατά της Ευρώπης και πως τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον κόσμο ποιο είναι το όραμα και πως δεν είμαστε απλά μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπαρόζο απάντησε βέβαια πως για την γραφειοκρατία ευθύνονται οι κυβερνήσεις και όχι οι Βρυξέλλες.

Ο πρώτος ευρωβουλευτής που μίλησε μετά τον πρωθυπουργό ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ και αμέσως μετά η Εύα Καϊλή που έπλεξε το εγκώμιο της προεδρίας για τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας και εξαπέλυσε πυρά για τα στρατηγικά λάθη που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την λιτότητα. Ακολούθησε ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των Άντιφεντεραλιστών που χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία μνημείο αποτυχίας και επέκρινε τα δάνεια των 240 δις που έλαβε η χώρα από το μηχανισμό στήριξης. Στη συνέχεια περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Η Σ.Σακοράφα εκ μέρους της Αριστεράς μίλησε για αποδυνάμωση του ρόλου της εκ περιτροπής προεδρίας που καλείται να εφαρμόσει προαποφασιμένες από άλλους πολιτικές. Έτσι και η ελληνική εφάρμοσε κατά τη Σ.Σακοράφα ότι βρήκε, χάνοντας την ευκαιρία να αλλάξει τη συνταγή της λιτότητας. Ο Γεώργιος Επιτήδειος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα και την τότε δημοκρατία, αντιπαραβάλλοντας της με την σημερινή κατάσταση που όπως ισχυρίστηκε έχει καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών. Μίλησε δε για τις φυλακίσεις τις διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο Μίλτος Κύρκος από το Ποτάμι επέκρινε την έλλειψη μέτρων κατά της ανεργίας και την έλλειψη πράξεων στο κομμάτι της μετανάστευσης και την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top