Κώδικας δεοντολογίας κατά διαπλοκής: Τι αλλάζει με τα δώρα των υπουργών

Τα πάνω κάτω φέρνει ο "οδηγός" που υπέγραψε ο πρωθυπουργός

Κώδικα δεοντολογίας με στόχο τη δημιουργία δικλίδων ασφαλείας απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής από μέλη του υπουργικού συμβο��λίου διαμόρφωσε η κυβέρνηση .

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κώδικας υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και προβλέπει, μεταξύ άλλων, διετή απαγόρευση στην άσκηση ιδιωτικής δραστηριότητας από πρώην υπουργούς αν αυτή σχετίζεται με το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίστηκαν.

«Για διάστημα δύο ετών από την αποχώρηση από τη θέση τους, τα μέλη της κυβέρνησης απέχουν από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων», τονίζεται.

Για παράδειγμα ένας υπουργός Υγείας….. όταν εγκαταλείψει την καρέκλα του, δεν θα μπορεί για δύο χρόνια να απασχολείται σε επαγγέλματα σχετικά με τον κλάδο της Υγείας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να δηλώνουν στον πρωθυπουργό, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, υπάρχουσα σύγκρουση συμφερόντων, καθώς και όλες τις αμοιβόμενες δραστηριότητες που άσκησαν κατά την τελευταία 5ετία.

Επίσης απαγορεύεται να αποκαλύπτουν σε τρίτους στοιχεία σχετιζόμενα με αντικείμενα για τα οποία έχουν λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες λόγω της θέσης τους στην κυβέρνηση.

Τέλος, δεκτά από υπουργούς είναι δώρα μόνο μικρής αξίας και αυτά θα πρέπει να καταχωρίζονται «σε κατάλογο που τηρείται στο γραφείο πρωθυπουργού».

Ο Κώδικας είναι ένας οδηγός πολιτικής δεοντολογίας και, προφανώς, όχι νομικό κείμενο. Γι’ αυτό άλλωστε και σημειώνεται εισαγωγικώς πως η παραβίαση των κανόνων «επισύρει πολιτικές ευθύνες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top