Α.Τσίπρας: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μ.Σούλτς

Α.Τσίπρας: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

​Την εκτίμηση ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει εξευρεθεί ο διάδοχος του Μπαρόζο εξέφρασε χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάρτιν Σούλτς, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Σύριζα Α.Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, μετέφερε αυτή την εκτίμηση στον πρόεδρο του Σύριζα, γνωρίζοντας πολύ καλά τη σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ κρατών μελών και κοινοβουλίου για το διαδικαστικό της υπόθεσης. Έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι επέλεξε την πλέον ευρωπαϊκή και θεσμική στάση με την δημόσια δήλωση που έκανε ως υποψήφιος προ ημερών ότι πρέπει να δοθεί στον Ζ.Κ.Γιούνκερ η δυνατότητα να αναζητήσει πλειοψηφία. Οι δηλώσεις του προέδρου του Σύριζα έχουν πλέον άλλο ειδικό βάρος, αφενός γιατί υπήρξε υποψήφιος της ομάδας της Αριστεράς, αφετέρου διότι εξέλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό στην τοπική ελληνική κάλπη.

Την ίδια όμως στιγμή, Σούλτς και Τσίπρας συμφώνησαν πως η εκλογή Γιούνκερ δεν είναι προφανώς αυτονόητη και ουδείς σκοπεύει να του δώσει λευκή επιταγή. Η φράση κλειδί στις συνομιλίες των δύο είναι “η προγραμματική συμφωνία” που για τους δύο υποψηφίους σημαίνει σαφώς, αν και σε διαφορετικό βαθμό και ένταση, την σταδιακή απόσυρση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής (το phase out της λιτότητας).

Η δε δήλωση του Α.Τσίπρα πως “η Αριστερά δεν θα μείνει απλός παρατηρητής, αλλά θα συνδιαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις” ερμηνεύεται από κύκλους των σοσιαλιστών ως εξής: “θα βρεθεί μια χρυσή τομή στο προγραμματικό σκέλος και η Αριστερά θα μπορούσε για πρώτη φορά να υπερψηφίσει έναν προοδευτικό υποψήφιο στου οποίου το πρόγραμμα θα συμφωνεί”. Ένας τέτοιος υποψήφιος, είναι πολύ δύσκολο να είναι ο Γιούνκερ, που εκ των πραγμάτων δεσμεύεται από το ΕΛΚ σε μιας πολύ σκληρής γραμμής λιτότητας, που έγινε καταφανώς αντιληπτή στη ρητορική των ευρωεκλογών. Δεν θα ήταν όμως το ίδιο δύσκολο για τον Μάρτιν Σούλτς.

Η πολιτική διπλωματία του Α.Τσίπρα αντιμετωπίστηκε το ίδιο θετικά και από τον Γκυ Φερχόφσταντ. Ο επικεφαλής των φιλελευθέρων, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, είχε μια ιδιαίτερα θετική κουβέντα με τον πρόεδρο του Σύριζα, όπου μπήκαν οι βάσεις και άνοιξαν δίαυλοι για μια πιο τακτική επικοινωνία στο μέλλον. Η Συμμαχία Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) ελπίζει στη στήριξη της Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστερας (GUE), αν ο εντολοδόχος καταλήξει να είναι ο Γκυ Φερχόφσταντ, που έσπευσε να υπερτονίσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προγράμματός του.

Πηγή του περιβάλλοντος Φερχόφσταντ που ακολουθεί τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου πάνω από 15 χρόνια τονίζει μιλώντας στο real.gr ότι ο προεδρος Φερχόφσταντ ήταν αυτός που έβαλε τέλος στη σκληρή λιτότητα της περιόδου Ζαν Λουκ Ντε Χάανε ( και όχι ΝτεΑν, δίοτι ο ΝτεΧάανε ήταν Φλαμανδός) και έθεσε τις βάσεις της ανάπτυξης με εργαλείο την κευνσιανή πολιτική. Σε αυτό μπορεί να συμφωνήσε�� και η GUE ελπίζουν στο ALDE, αν παραστεί η ευκαιρία. Μέχρι τότε, όπως είπε και ο Φερχόφσταντ “εμείς οι 4 πρέπει αν μείνουμε ενωμένοι”.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top