Το… Άγιο Πνεύμα θα φέρει ανασχηματισμό: οι σκέψεις Σαμαρά - Βενιζέλου για τις αλλαγές

Οι υποχρεώσεις και το «παζλ» με Στουρνάρα - Προβόπουλο - Χατζηδάκη

Έως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος «κληρώνει» για τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στους επικεφαλής βασικών δημόσιων οργανισμών, με την εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να εστιάζεται στο τρίγωνο υπουργείο Οικονομικών - Τράπεζα της Ελλάδας - Κομισιόν.

Οι υποχρεώσεις που έρχονται

Αν και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επρόκειτο να γίνουν περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και η επικείμενη έλευση της τρόικας τον Ιούλιο, δεν επιτρέπουν να τραβήξει σε μάκρος η συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Στις «καυτές πατάτες» του μήνα που έρχεται και καθιστούν αδύνατες τις αλλαγές σε κάποια υπουργεία είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Ιουνίου, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων, η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου, η νομοθετική κύρωση του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ» και το νέο πλαίσιο για την χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων.

Η «εξίσωση» ΥΠΟΙΚ - Τράπεζα Της Ελλάδας - Κομισιόν

Πρόσωπο - «κλειδί» για τον ανασχηματισμό είναι ο υπουργός Οικονομικών, ενώ οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πάρουν τις απο��άσεις τους έχοντας κατά νου την τοποθέτηση νέου διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδας και επιτρόπου στην Κομισιόν.

Ένα από τα σενάρια θέλει τον κ. Στουρνάρα να παραμένει στη θέση του και να ανανεώνεται η θητεία του Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Για την θέση του Επιτρόπου ακούστηκε το όνομα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, που είναι και γνώστης των ευρωπαϊκών πραγμάτων, ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να διαφώνησε και να ζήτησε από τον κ. Σαμαρά το θέμα του Επιτρόπου να εξετασθεί αργ��τερα, αφού η χώρα μας πρέπει να καταθέσει την πρότασή της τον Οκτώβριο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός λέγεται πως θέλει οι τρεις αυτές θέσεις να «κλείσουν» μαζί.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας και νέος υπουργός Οικονομικών να ορισθεί ο κ. Παπασταύρου, ενώ Επίτροπος να αναλάβει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όχι απαραίτητα από το πολιτικό σύστημα.

Η ονοματολογία

Η αλλαγή φρουράς στο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να φέρει αλλαγές στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, με την κυβέρνηση να σηματοδοτεί την «στροφή» στην μετά μνημόνιο εποχή.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Βορίδη και Κυρ. Μητσοτάκη, με τον δεύτερο να μετακινείται εάν ο κ. Λοβέρδος, που θα αναλάβει σίγου��α χαρτοφυλάκιο, αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο υπουργείο Εργασίας ως «μνηστήρες» φέρονται οι κ.κ. Κουτρουμάνης και Κεγκέρογλου (ο νυν υφυπουργός).

Υπό μετακίνηση θέλουν οι πληροφορίες τους κ.κ. Δένδια, Γεωργιάδη και Μιχελάκη, ενώ εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί ο κ. Τσαυτάρης.

Τέλος, σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στους υφυπουργούς, καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα. Έτσι, στο νέο κυβερνητικό σχήμα δημοσιεύματα λένε πως πως θα μπουν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Κουμουτσάκος, Πατριανάκου, Πιπιλή και Τζαμτζής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top