ΒΟΜΒΑ Παπανδρέου: Δεν λέει ΟΧΙ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική συνέντευξη για Κεντροαριστερά, δημοψήφισμα και εκλογές

Έτοιμος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται ο Γ.Παπανδρέου.

«Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός στην Deutsche Welle

Ερωτώμενος σχετικά με τις πιθανότητες μιας κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, με δεδομένο ότι πολλοί παλιοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Παπανδρέου δεν απέκλεισε συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

«Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως λένε. Δηλαδή, το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: Μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον», απάντησε ο κ.Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος και στα δημοσιεύματα για το παρασκήνιο στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, ο κ.Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση που θα είχε διεξαχθεί, μια μεγάλη πλειοψηφία θα απαντούσε θετικά στο ερώτημα της κυβέρνησης, εάν «θα πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα της προσαρμογής».

«Πιθανώς αυτό το πρόγραμμα να μην χρειαζόταν καν», εκτιμά ό πρώην πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας εκ νέου ευθύνες στους εταίρους. «Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν επιδείξει το 2010 την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν προς το τέλος του 2012, τότ�� πιθανώς να είχαν «καλμάρει» οι πιέσεις των αγορών έναντι της Ελλάδας».

Σε ερώτηση κατά πόσο αιφνιδίασε στις Κάννες τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι τους είχε ενημερώσει έγκαιρα, δηλαδή πριν από το Συμβούλιο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η ιστορία θα γραφτεί κάποια στιγμή με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες».

Τέλος. σχολιάζοντας το μετεκλογικό τοπίο ο κ.Παπ��νδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στην εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα ανησυχητικό» φαινόμενο, για το οποίο υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αιτίες όπως ο τρόπος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ,η συνε��ή μείωση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών ως συνέπεια της προσπάθειας της ΕΕ να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες. Μάλιστα, ο κ.Παπανδρέου πρότεινε στην ΕΕ, αντί να μπει σε αυτή την «κούρσα, να επενδύσει στην παιδεία και στην έρευνα και να ανταγωνιστεί με γνώμονα την ποιότητα και τις αξίες της.

Ο κ.Παπανδρέου έθεσε ευθέως θέμα δημοκρατίας στην ΕΕ, εξηγώντας πως οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από αυτήν όχι μόνο λόγω των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων συμμετοχής στο όλο εγχείρημα της ΕΕ αλλά και από το γεγονός ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα στενό κύκλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top