Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου με έστειλε στο νοσοκομείο

Συνέντευξη στον Guardian

Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου με έστειλε στο νοσοκομείο

Νέες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της συνόδου των Καννών το 2011 με τα κλάματα της Μέρκελ και το δημοψήφισμα του Παπανδρέου έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε από τα πρόθυρα βύθισης της Ευρώπης στο χάος» όπου η δημοσιογράφος σχολιάζει πως «Η Ελλάδα δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η Ε.Ε. δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην κατάρρευση», ο κ.Βενιζέλος κάνει λόγο για «εξαιρετικά βαρύ κλίμα»

«Ποτέ μου δεν έχω βιώσει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», θυμάται ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει: «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολύ πολύ επιθετικό».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που είχε κληθεί στο δείπνο ως υπουργός Οικονομικών, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν «εξαιρετικά ενοχλημένος» με την πρόταση του κ.Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει επειδή (ο Σαρκοζί) μιλούσε συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: Ή ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή το διεξάγετε και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε την επόμενη δόση, το πρόγραμμα διάσωσης, το κούρεμα» είπε ο κ.Βενιζέλος.

«Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών.. σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει, θα είχαμε εκροή καταθέσεων» συνέχισε και πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα θα έπρεπε να αφορά το πρόγραμμα λιτότητας «αν ήταν καλό ή κακό. Ποτέ την παρουσία μας στην Ευρωζώνη».

Αρχικά όπως γράφει το δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ιδέα καθώς δεν ήθελε να βαθύνει το χάσμα στο κυβερνητικό κόμμα. Αλλά όταν ένα e mail από τον Παπανδρέου τον έκανε να καταλάβει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει κανέναν από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο υπουργός Οικονομικών αρρώστησε και μπήκε στο νοσοκομείο από το άγχος.

«Ήταν άλλο πράγμα το γεγονός ότι δεν με είχε ενημερώσει και εντελώς άλλο ότι δεν το είχε πει στην Μέρκελ, στον Σαρκοζί και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες», συνέχισε

«Τι θα συμβεί αν χάσουμε» του είπα: «Είσαι καλά, ανακοινώνεις αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν σκέφτηκες γι αυτό πριν; Ένοιωσα τόσο άρρωστος όταν διάβασα το mail που πήγα στην κλινική στις 4 το πρωί», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα όπως αποκαλύπτει ο κ. Βενιζέλος χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη πλευρά της γραμμής ήταν ο Σόιμπλε, ακολούθησε ο Όλι Ρεν και μετά ο Γιούνκερ, ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει. Δεν υπήρχε άλλη λύση, έπρεπε να πετάξω στις Κάννες με τον Παπανδρέου.

«Σαν υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επόμενη μέρα οι Έλληνες ξυπνούσαν με αβέβαιο το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη, αυτό θα προκαλούσε πανικό και εκροή κεφαλαίων», είπε, τονίζοντας πως «Θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη και θα αυτοκαταστρεφόμασταν».

Καθώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πετούσε πίσω στην Αθήνα, τον είχε πάρει ο ύπνος και στο διάστημα αυτό ο Ευ. Βενιζέλος έγραφε την δήλωσή του που θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το δημοψήφισμα.

«Η θέση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και να εξαρτάται από ένα δημοψήφισμα» έγραφε ο κ. Βενιζέλος στις 4.45 τρεις ώρες πριν ανοίξουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και εννιά ώρες μετά το γεύμα στις Κάννες.
Η χειρότερη ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την ευρωζώνη είχε περάσει.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top