Ο Α.Τσίπρας στο debate: «Πείτε μας κύριε Γιούνκερ τι έγινε στη σύνοδο των Καννών;»

Πρώτη ανάρτηση: 15/05/2014 22:36

​Στις Βρυξέλλες και στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα για το debate των πέντε ευρωπαίων υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, εν όψει των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Στην τηλεμαχία έλαβαν μέρος οι: Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ και Σκα Κέλλερ.

Το debate άρχισε στις 22:00 ώρα Ελλάδας, με την παρουσίαση των υποψηφίων. Δεύτερος μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση χωρίστηκε σε τρία μέρη με διαφορετική θεματολογία το καθένα.

Κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις 1 λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα ακολουθούσαν ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του.

Οι πέντε υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατά τη διάρκεια του debate.

«Είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κατάγομαι από την Ελλά��α που έχει πληγεί από τη λιτότητα. Τα αποτελέσματα της λιτότητας εύχομαι να μην τα ζήσει καμία άλλη χώρα. Ό,τι έγινε στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας που πρέπει να επαναληφθεί; Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την Αριστερά», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του debate.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Θα ήθελα η Ευρώπη να γίνει πιο αλληλέγγυα. Θα ήθελα να έχουμε τη συμφωνία για εμπορικές συναλλαγές με ΗΠΑ. Θέλω μια ΕΕ της ενέργειας και η Ευρώπη να είναι μεγάλη στα σημαντικά θέματα και πιο ταπεινή στα μικρά».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξαν για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας τα αποτελέσματα της οποίας εύχομαι να μην τα ζήσει κανείς άλλος», είπε και στην συνέχεια απευθύνθηκε σε όσους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική και τους ρώτησε για το εάν θα πρέπει να επαναληφθεί αυτή η ιστορία ή όχι.

Ο υποψήφιος της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκι Βερχόφσταντ επεσήμανε πως στις επερχόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ε.Ε. είτε θα επιλέξει την οπισθοδρόμηση σε έθνη – κράτη, ή εάν θέλει μεγαλύτερη ολοκλήρωση: «Εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, χρειαζόμαστε ισχυρότερη ΕΕ για να έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε το μοντέλο μας απέναντι σε άλλα μεγάλα κράτη, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα των κερδοσκόπων» επεσήμανε ο Μά��τιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Έχουμε εκατομμύρια νέους, νέες που είναι άνεργοι».

«Αυτό που θέλω εγώ είναι μια Ευρώπη δίκαιη έντιμη. Για αυτό δική μου ευρωπαϊκή επιτροπή θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της ανεργίας των νέων», είπε χαρακτηριστικά.

Η Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων τόνισε πως οι «ψηφοφόροι θα διαμορφώσουν την Ευρώπη. Θέλουμε να μια Ευρώπη που θα υλοποιήσει το όραμα, θέλουμε να κάνουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας των πολιτών».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα για να μην βγει από την Ευρωζώνη, καθώς αγαπάει την Ελλάδα: «Επί σειρά ετών εργαζόμουν για να αποφύγω να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ήθελα να παραμείνει. Δέχομαι πολλές κατηγορίες αλλά δεν θα δεχτώ ότι δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι για να στηρίξουμε την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στα ελληνικά και είχε μεταφραστή για τις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν στα αγγλικά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις:

Για την ανεργία είπε ότι δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας:

«Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη», σημείωσε και προσέθεσε: «Με τις ίδιες πολιτικές η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει ��κρηκτικές διαστάσεις».

Για τις τράπεζες:

«Αυτό που ζητάμε είναι μία συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους» καθώς όπως σημείωσε, θα «επιτρέψει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαδικασίες ελάφρυνσης του δικού τους χρέους καθώς και των “κόκκινων” δανείων».

Για την κρίση στην Ουκρανία:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματίζεται με υλικά του Ψυχρού Πολέμου» και τόνισε ακόμα πως δεν «πρέπει να αποδεχτούμε την άνοδο των νεοναζί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, και να δώσουμε στο λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει γ��α τις τύχες του με βάση το Σύνταγμα της χώρας».

Παράλληλα έκανε λόγο για διάλογο με την επίβλεψη του ΟΑΣΕ και είπε πως δεν πρέπει ούτε η Ρωσία, ούτε η ΕΕ να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για την παράνομη μετανάστευση:

«Είναι παράδοξο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ένα πρόβλημα παγκόσμιο, την «ώρα που η Ε.Ε. συμμετέχει σε πολεμικές συγκρούσεις όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν», δηλαδή δημιουργεί μία εστία μετανάστευσης. «Πρέπει να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης», σημείωσε και προσέθεσε πως «η Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».

Για την θρησκεία είπε:

«Κάθε πολίτης που ζει σε μία χώρα πρέπει να σέβεται τους κανόνες και το Σύνταγμα. Αντίστοιχα κάθε κράτος πρέπει να σέβεται το θρήσκευμα και την κουλτούρα των πολιτών του». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το «κύμα συντηρητισμού και αναχρονισμού που οδηγεί σε συγκρούσεις με βάση τη θρησκεία» και έφερε ως παράδειγμα το νόμο για τις αμβλώσεις που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, λέγοντας πως «μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή του δικτάτορα Φράνκο».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους όταν ρώτησε τον Γιούνκερ:

«Πείτε μας τι έγινε στη σύνοδο των Καννών;» και πρόσθεσε: «ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοένα και χάνει αρμοδιότητες. Η σύνοδος Κορυφής είναι μία σύνοδος 28 χωρών που στο τέλος γίνεται ότι αποφασίζει η κυρία Μέρκελ. Γιατί ήσασταν εσείς που επιβάλλατε σε μία χώρα τι θα κάνει την ώρα που εσείς που υπερασπίζεστε το σύνταγμα;».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καμία απάντηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top