Με… πρόταση Σαμαρά: Εκλογή ΠτΔ από τον λαό & μείωση αριθμού βουλευτών

Βάζει πλώρη για συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός – Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

Με… πρόταση Σαμαρά: Εκλογή ΠτΔ από τον λαό & μείωση αριθμού βουλευτών
Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι αποφασισμένος να ανοίξει ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» τις προτάσεις της κυβέρνησης για ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα διαμορφώσει μια νέα μεταπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει τη θερμή υποστήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ζήτημα, προτείνει -μεταξύ άλλων- μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 ή 250 από 300 που είναι σήμερα, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, αλλαγές στο εκλογικό σύστημα αλλά και αυστηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το πολιτικό χρήμα.

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για συνταγματική αναθεώρηση

Το θέμα προκάλεσε την ενοχλημένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Στη παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά: «Τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης».

«Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων» προσθέτει η Ιπποκράτους.

ΝΔ: Δική μας η πρωτοβουλία και δεν χρειαζόμαστε έγκριση από κανέναν

«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά» αναφέρει σε ανακοίνωση-απάντηση η ΝΔ.

Η Συγγρού αναφέρει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ΝΔ, το οποίο «δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός».

«Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑ��ΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Οι 31 προτάσεις του Σαμαρά για την αναθεώρηση

Στο φάκελο του Αντώνη Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση υπάρχουν συνολικά 31 θέσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αλλαγές-προτάσεις είναι οι εξής: Αναθεωρηση.docx Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top