Τέσσερα χρόνια πριν μπήκαμε στο Μνημόνιο

Σκληρά μέτρα που «χτύπησαν» μισθούς,συντάξεις και αγορά εργασίας

​Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

Από την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 η χώρα μας άλλαξε ριζικά και εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβάρυναν την ζωή των πολιτών.

Η χώρα υποχρεώθηκε να υπογράψει δύο Μνημόνια, αρκετά Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, πολυνομοσχέδια-«σκούπα», και ανά τρίμηνο να λαμβάνει σκληρά μέτρα που «χτύπησαν» τους μισθούς, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους.

Τέσσερα χρόνια μετά το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή καλείται να επιβιώσει με 475 ευρώ τον μήνα και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 1.360.000!

Ωστόσο στις αρχές του Απριλίου η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές, κάτι που δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας με το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ξένοι επενδυτές!

Ακόμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Bloomberg, τόνισε ότι «δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό, και επιπλέον έχουμε πια τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν χρειαστεί» και είπε με νόημα πως: «Αν η Ελλάδα φτάσει τους στόχους της, κάτι που ήδη έχει κάνει, οι δανειστές έχουν δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2012 να μας προσφέρουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Κάναμε αυτό που έπρεπε, και τώρα περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το 2015 η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top