Γιούνκερ: Αν Γαλλία & Γερμανία εφάρμοζαν το πρόγραμμα της Ελλάδας, θα είχαμε εξέγερση!

«Πάντοτε ήμουν αντίθετος με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε σε ανάγκη διατήρησης της συνοχής της ευρωζώνης: «Ήμουν πάντα αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν. Και πάντοτε αντιδρούσα, αν και δεν το εξέθετα στη δημοσιότητα, σε συμπεριφορές που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν σημείωσε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης προσπάθησε ως πρόεδρος του Eurogroup να στηρίξει εκείνους που υπέφεραν από την κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι αν η Γαλλία ή η Γερμανία εφάρμοζαν το πρόγραμμα της Ελλάδας θα γινόταν εξέγερση: «Για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας: βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί Έλληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν. Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους».

Όσον αφορά τα ευρωομόλογα, ο Γιούνκερ τόνισε ότι δύσκολα θα υλοποιηθούν στα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια και πω�� για να έχουν νόημα θα πρέπει «να επιτύχουμε μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση, να καθιερώσουμε μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συναρμοδιότητα στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών και να έχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής».

Τέλος, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε για μία ακόμη φορά αντίθετος σε μία πολιτική που εστιάζει αποκλειστικά στη λιτότητα και τόνισε ότι πρέπει να κλείσει το «χάσμα» Βορρά-Νότου στην Ευρώπη: «Αυτό που ζήτησα είναι να βλέπουμε την δημοσιονομική πειθαρχία και την πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Να συνδυάσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γιατί δεν το αντέχω ότα�� βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες, δηλαδή τους “ενάρετους” του Βορρά και τους “αμαρτωλούς” του Νότου. Δε μου αρέσουν αυτά τα στερεότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι να κλείνουμε τα χαρακώματα που μας χωρίζουν και όχι να δημιουργούμε καινούρια».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top