ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι συνέστησε για την ανάπτυξη ο Σόϊμπλε

Η Μέρκελ φέρνει… Αναπτυξιακό Ταμείο

Μετά την «κατσάδα» για τη μη τάχιστη ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από τον Β. Σόϊμπλε, ήρθε και το χάδι, ενόψει της άφιξης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθ��να στις 11 Απριλίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να τόνισε με αυστηρό ύφος: «Ψηφίσατε το νόμο, ας προχωρήσουμε τώρα στη σύσταση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου -για το οποίο όπως διαβεβαίωσε τον Σόϊμπλε ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ψηφιστεί από το τέλος του 2013- σχεδιάζεται να συνδυαστούν με την άφιξη της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ η Ευρωζώνη θα στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες για ανάπτυξη, τόσο με κοινοτικά κονδύλια όσο και με τεχνική βοήθεια. Γι' αυτό άλλωστε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup μετείχε και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο φαίνεται να είναι κλειδωμένο ότι θα κατευθυνθούν κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους πόρους που δικαιούται η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ η γερμανική τράπεζα KfW θα εισφέρει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, όπως επανέλαβε ο Σόϊμπλε. Επιπρόσθετους πόρους αναμένεται να εισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup o επικεφαλής της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ είπε ότι εντός των επομένων ημερών θα αποφασιστεί το ύψος της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η λειτουργία τ��υ Ταμείου θα ξεκινήσει με πόρους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ με στόχευση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι μόνο για την δημιουργία επενδύσεων αλλά προσφέροντας και ανάσες ρευστότητας για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Το σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup της 5ης Μαϊου, στο οποίο αναμένεται να γίνει και η πρώτη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μετά την επικύρωση των στοιχ��ίων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat στις 23 Απριλίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top