Επετεύχθη συμφωνία για το γάλα – Ποιες θα είναι οι κατηγορίες

Τι γίνεται με το «φρέσκο» - Τσαυτάρης: Συμφωνούν οι κτηνοτρόφοι

Σε συμφωνία για τις αλλαγές στο γάλα κατέληξαν όλες οι πλευρές, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας στον Real FM.

Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι οι προτάσεις που παρέδωσε στον Κωστή Χατζηδάκη έγιναν πριν από λίγη ώρα δεκτές από την τρόικα, ενώ συμφωνούν με αυτές και οι κτηνοτρόφοι.

«Χθες παρέδωσα τις προτάσεις μου στον κ. Χατζηδάκη. Συμφώνησε με τις αλλαγές και μου είπε ότι θα το συζητήσει με την τρόικα. Η τρόικα δέχθηκε την πρόταση πριν από λίγο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι με αυτές τις προτάσεις συμφωνούν και οι κτηνοτρόφοι: «Πιστεύω ότι διασφαλίζονται οι πάντες, και η ντόπια παραγωγή και κάποιος που θέλει να εισάγει γάλα απέξω. Μίλησα με τους κτηνοτρόφους, συμφωνούν και αυτοί με την πρόταση μου».

Ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε ότι βλέπει θετικά τη νέα συμφωνία και ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος φερόταν αποφασισμένος να παραιτηθεί εάν δεν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις των κτηνοτρόφων.

Τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στους... υποψήφιους αντάρτες για την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ποιες θα είναι οι 3 κατηγορίες στο γάλα

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης, υπάρχει σήμερα μια σύγχυση στους καταναλωτές καθώς χαρακτηρίζετα�� «παστεριωμένο» και το γάλα θερμικής επεξεργασίας που είναι διαφορετική κατηγορία. Ο ορισμός «φρέσκο» δεν θα συμπεριληφθεί για τον διαχωρισμό των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι 3 νέες κατηγορίες του γάλακτος –με βάση τη νέα συμφωνία- θα είναι:

Γάλα ημέρας, που θα μένει στα ράφια έως 2 ημέρες
Παστεριωμένο γάλα, που θα είναι 5 ημερών (σύμφωνα με τον υπουργό, οι ειδικοί επιστήμονες εξετάζουν το αν μπορεί να επεκταθεί μέχ��ι τις 6 ημέρες)
Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, το οποίο θα είναι το γνωστό γάλα «διαρκείας».

Παράλληλα, θα έρθει και το σήμα για το ελληνικό γάλα, για να ξεχωρίζει από το εισαγόμενο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top