Κράτος εναντίον… κράτους: «Κρέμασαν» τον Χατζηδάκη 8 υπουργεία!

Η απλούστερη αδειοδότηση επιχειρήσεων «κολλάει» στη γραφειοκρατία του κράτους

Κράτος εναντίον… κράτους: «Κρέμασαν» τον Χατζηδάκη 8 υπουργεία!
Στην αναμονή έχουν αφήσει το υπουργείο Ανάπτυξης οκτώ συναρμόδια υπουργεία, καθώς δεν έχουν ακόμη αποστείλει -ως όφειλαν- τις προτάσεις τους σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να εφαρμοσθεί το νέο, απλουστευμένο καθεστώς αδειοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Το σχέδιο για τον νέο νόμο-πλαίσιο είχε παρουσιασθεί στις 17 Φεβρουαρίου, παρουσία μάλιστα -τότε- του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει τότε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί έως τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα των καθυστερήσεων έχει ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να περιληφθεί ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, η οποία στην ουσία θα φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων όσα υπουργεία και όσες υπηρεσίες τους δεν ανταποκριθούν εγκαίρως.

Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων αποτέλεσε αντικείμενο των πρόσφατων συζητήσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο νέος νόμος αλλά και όλη η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται (21 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα) θα έπρεπε να έχουν θεσπισθεί έως το τέλος του 2014. Ο δε καθορισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αδειοδοτούνται βάσει του νέου καθεστώτος και αυτών που θα εξαιρεθούν, δεν αποτελεί δευτερογενή νομοθεσία, αλλά προβλέπεται να αποτελεί παράρτημα του νόμου-πλαισίου. Με άλλα λόγια, εάν δεν καθορισθούν αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τρία επίπεδα αδειοδότησης:

• Για την πλειονότητα των περιπτώσεων, θα αρκεί απλή δήλωση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
• Η επόμενη βαθμίδα περιλαμβ��νει δραστηριότητες για τις οποίες θα απαιτείται βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές που θα ισχύουν για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Στις πιο σύνθετες περιπτώσεις, τέλος, θα χρειάζεται άδεια πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. Τα συναρμόδια υπουργεία είναι αυτά που πρέπει να καθορίσουν σε ποια βαθμίδα αδειοδότησης θα υπαχθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top