Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες
Νομοσχέδιο επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, προκειμένου να εναρμονιστεί το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο με τα ισχύοντα στην Ευρωζώνη, θα καταθέσει τον ερχόμενο μήνα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, συντάχθηκε ήδη το προσχέδιο της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται σύντομα να κατατεθεί.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπουργείο και ιδιαίτερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τα μέσα του προηγούμενου έτους ξεκίνησε τη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συναρμόδια υπουργεία, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γραφείο του προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Τα βα��ικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι:

- Η διάκριση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν στη δημοσιονομική διαχείριση

- Οι δημοσιονομικοί κανόνες που διέπουν τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής

- Το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, σχεδιασμού, θέσπισης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού και σχεδιασμού του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής

- Η χαρτογράφηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης των προϊστάμενων των οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων και λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

- Η ενσωμάτωση όλων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο εισάγονται στην έννοια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου και των κατάλληλων διορθωτικών μηχανισμών σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από το στόχο αυτό. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top