Σαμαράς: Πάνω από 500 εκ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα – Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Έκτακτη ενίσχυση για τους αστέγους – «Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της»

Πάνω από 500 εκ. ευρώ θα είναι το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει η κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του.

Μιλώντας πριν τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε μια δύσκολη διαπραγμάτευση που διήρκησε πολλούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων «καταφέραμε να βελτιώσουμε την οικονομία και να πετύχουμε πολλά».

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έκαν�� με σοβαρότητα την αποστολή της, να βγάλει τη χώρα τη χώρα από την κρίση», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για κάποιους που «αμφισβητούσαν ή προσπαθούσαν να ματαιώσουν τα επιτεύγματα της οικονομίας».

«Πάνω από 500 εκ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα»

«Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο από το ευρώ. Το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα. Είχαμε δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα. Το καταφέραμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος του στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πάνω από 500 εκ. ευρώ θα δοθούν σε 1 εκ. Ελλήνων με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, αυτούς που έχουν ανάγκη και τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε και έκτακτη ενίσχυση 20 εκ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους άστεγους (στέγαση, φαγητό, κλπ.), υπογραμμίζοντας ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα στο θέμα σε λίγες μέρες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες αλλά και εργαζομένους από 1η Ιουλίου: «Από περίπου 44% το�� μισθού μειώνονται κατά 3.9% και διαμορφώνονται στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι εργοδότες σε εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν 94 ευρώ. Θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρομεσαίες, και θα δώσει ώθηση στην απασχόληση».

«Άλλο 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου το 2014»

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι μέσα στο 2014 θα δοθεί άλλο 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό για φέτος στα 2,8 δισ. ευρώ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα: «Όχι μόνο δεν χρειάζονται και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολλές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα στην ελληνική οικονομία «που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια» και ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται «για να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία».

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν και τα αποτελέσματα γίνονται ορατά. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και θα την σηκώνουμε ψηλά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top