Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις:Θα ζεις στη Λαμία, αλλά θα νιώθεις ότι μένεις στην Δανία!

Όλο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να πατάξει την φοροδιαφυγή

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις:Θα ζεις στη Λαμία, αλλά θα νιώθεις ότι μένεις στην Δανία!

Κίνηση ΜΑΤ στη γραφειοκρατία και σε συγκεκριμένες πρακτικές φοροδιαφυγής κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με ποιόν τρόπο; Με την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων η οποία μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία εξαγγελιών και σχεδιασμών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών είχε επισκεφθεί τη Δανία. Μια χώρα που η φορολογική δήλωση ήταν από τότε παρελθόν αφού όλα τα στοιχεία υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην εφορία από τις επιχειρήσεις, φορολογική δήλωση δεν συμπληρώνεται από κανέναν μισθωτό ή συνταξιούχο και η εφορία αποστέλλει απευθείας το εκκαθαριστικό σημείωμα στον φορολογούμενο.

Ένα σημαντικό βήμα για να γίνουμε… Δανία γίνεται φέτος. Μέχρι τις 28 Μαρτίου όλες οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να έχουν υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και αφορούν αποδοχές, συντάξεις και φόρους που παρακρατήθηκαν από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Στη φόρμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία εισοδήματος και φόρων που παρακρατήθηκαν από τις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων. Επίσης θα είναι προσυμπληρωμένα, όπως έγινε και πέρυσι, τα στοιχεία για τους τόκους που εισέπραξε κάθε φορολογούμενος από τις τράπεζες και τα στοιχεία των οχημάτων του μαζί με την αντίστοιχη τεκμαρτή δαπάνη.

Ας δούμε όμως και τους λόγους για τους οποίους προχωρά η όλο και μεγαλύτερη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων:

-καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Καταργείται στην πράξη η ��υνατότητα μισθωτών και συνταξιούχων να αποκρύψουν τη δεύτερη δουλειά, τη δεύτερη ή επικουρική σύνταξη ή το εισόδημα από παροχή υπηρεσίας σε επιχείρηση με έκδοση απόδειξης δαπάνης από την τελευταία.

-καταργείται στην πράξη η τεχνική δυνατότητα για απάτες με την υποβολή εικονικών φορολογικών δηλώσεων που έχουν σαν στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφής φόρου εισοδήματος. Τα στοιχεία που αφορούν σε εισόδημα και παρακρατούμενους φόρους και θα είναι προσυμπληρωμένα, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν από τους φορολογούμενους.

-απλοποίηση της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Για έναν απλό μισθωτό ή συνταξιούχο η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης γίνεται επί της ουσίας πανεύκολη δίνοντάς του τη δυνατότητα να ολοκληρώσει με μεγάλη ευκολία τη σχετική διαδικασία.

-διευκολύνεται η εφορία για τη διενέργεια πιο στοχευμένων φορολογικών ελέγχων. Όσο περισσότερα πεδία της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρώνονται τόσο μειώνεται και ο αριθμός των φορολογούμενων που θα κληθούν στην εφορία για να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, πέρυσι κλήθηκαν για έλεγχο χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν δηλώσει παρακράτηση φόρου από μπλοκάκια. Με την φετινή προσυμπλήρωση η ανάγκη αυτή ουσιαστικά εκλείπει.

Να σημειωθεί ότι στους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι η προσυμπλήρωση στο μέλλον των φορολογικών δηλώσεων και με άλλα στοιχεία, όπως είναι η καταβολή διδάκτρων, ασφαλίστρων, ιατρικών δαπανών κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top