Αθανασίου: Αστειότητες τα περί πολιτικής δίωξης στη Χρυσή Αυγή

«Εγγυώμαι την ανεξαρ��ησία των δικαστών»

«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί «πολιτικής δίωξης και παραδικαστικού κυκλώματος με σκοπό την εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής».

«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες. Δεν θέλω να ασχολούμαι, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες. Γιατί δεν το κάνουν; Άλλο το ζήτημα αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση κι άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στα πλαίσια της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί να κρατείται κάποιος πολίτης που εγκληματεί και όχι ο βουλευτής;».

Ο κ. Αθανασίου πήρε θέση και για τις πληροφορίες που διαρρέονται περί συγχώνευσης των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δεν έκρυψε την ενόχλησή του: «Οι ρόλοι αστυνομίας και Δικαιοσύνης είναι διακριτοί, η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου. Για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δυο υπουργεία. Σε καμία προηγμένη χώρα δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών».

Στην κριτική που ασκείται ότι η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους αυτούς που συλλαμβάνει η αστυνομία, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι «ο ρόλος των αστυνομικών οργάνων είναι να συλλαμβάνουν και να σχηματίζουν δικογραφίες βάσει στοιχείων και η δικαιοσύνη να αποδίδει δικαιοσύνη τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας».

Όσον αφορά στις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους τον τελευταίο καιρό, είπε πως ως πολίτης «τις βρίσκει υπερβολικές» αλλά πρόσθεσε πως οι δικαστές, όμως, κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας και των συνταγματικών διατάξεων.

«Εγγυώμαι την ανεξαρτησία των δικαστών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα, που εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μη χαρίζονται σε κανέναν. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όχι υπερβολές. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών» κατέληξε ο κ. Αθανασίου επαναλαμβάνο��τας πως κατά την άποψή του οι προφυλακίσεις πρέπει να επιβάλλονται με φειδώ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top