Κάλεσμα συστράτευσης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με την Ελιά από τον Βενιζέλο

Σε εξέλιξη οι εργασίες της ιδρυτικής Συνδιάσκεψης

Κάλεσμα συστράτευσης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με την Ελιά από τον Βενιζέλο

Πρώτη ανάρτηση 16.01


Με τους χαιρετισμούς Ευρωπαίων σοσιαλιστών, την παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» και του λογότυπού της, ξεκίνησαν οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης του ενιαίου σχήματος ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε στην ομιλία του ότι η «η Eλιά έχει διάρκεια, είναι μεσογειακή» και απηύθυνε κάλεσμα σε ευρύτερες δυνάμεις να συστρατευθούν με το εγχείρημα. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα, που ξέρουν ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση» υποστήριξε.

Δεν παρέλειψε όμως να διατυπώσει αιχμές τόσο προς τη ΔΗΜΑΡ όσο και προς τον Γ. Παπανδρέου για την απουσία του από τη συνδιάσκεψη. «Η ΔΗΜΑΡ δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά επαίρεται για τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ του χθες» ανέφερε για το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Φ. Κουβέλης, ενώ σε μία έμμεση αναφορά για τον Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία «και άλλων προσώπων».

Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται από κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται και η κατάσταση στην Ελλάδ�� της κρίσης, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια.

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται: Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

Της παρουσίασης του Λογότυπου και του σήματος της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», προηγήθηκε η προβολή μηνυμάτων-χαιρετισμών από Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη, λόγω των όρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα, όμως ακολουθείται μια υπεύθυνη πολιτική». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια, που γίνεται και με τη Συνδιάσκεψη, να έρθουν κοντά οι κεντροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, είπε ότι η μάχη στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές είναι ιστορική, διότι αυτές θα αφορούν την αλλαγή, το εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλαγή. «Η μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτικά και κοινωνικά αλλαγή», τόνισε, εκπροσωπείται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Σημειώνεται ότι στις εργασίες δεν παρίσταται ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον κ. Γ. Βενιζέλο διατύπωσε αιχμές για «αυτοκατάργηση» του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top