Γερμανικά ΜΜΕ: «Το πιστόλι στον κρόταφο» για βοήθεια χωρίς νέα μέτρα

«Η Ελλάδα φοβάται όλεθρο στις Ευρωεκλογές»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Το πιστόλι στον κρόταφο» για βοήθεια χωρίς νέα μέτρα
«Η Ελλάδα φοβάται όλεθρο στις ευρωεκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα», γράφει σήμερα η Tagesspiegel, σε ένα από τα πολλά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο δίλημμα «βοήθεια ή κίνδυνος κατάρρευσης».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κακά νέα πριν από τις εκλογές - κι επίσης θέλει να αποφύγει τις δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. “Θέλουμε δέσμευση από την Ευρώπη ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”», δήλωσε έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, μεταφέροντας την επιθυμία της κυβέρνησης για βοήθεια υπό τη μορφή χαμηλότερων τόκων ή παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και/ή εγγυήσεων από τον ESM για τα ελληνικά ομόλογα.

Η Αθήνα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους και προσβλέπει στη στήριξη των εταίρων της, υπό τη μορφή εγγυήσεων στους επενδυτές ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους εάν δανείσουν την Ελλάδα, μεταδίδει και η Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να παρέχονται μέσω του ESM, ελπίζει η Αθήνα, η οποία παράλληλα ζητάει παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της με μειωμένους τόκους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χώρα μας απορρίπτει νέες μεταρρυθμίσεις, παραπέμπει στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες (πολιτική αστάθεια στη χώρα) εάν επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας καθ’ υπαγόρευση των δανειστών. Αυτό, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ασκεί τεράστια πίεση στη συγκυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι ο Τσίπρας θα κερδίσει περισσότερο έδαφος.

Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος του άρθρου της Welt, «Η Ελλάδα βάζει το πιστόλι στον κρόταφο των Ευρωπαίων», ζητώντας βοήθεια χωρίς νέο πρόγραμμα από την τρόικα. Το μοτίβο, γνωστό: «Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για την πολιτική της επιβίωση και τη σταθερότητα της χώρας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Για το λόγο αυτό απειλεί τους Ευρωπαίους ότι εάν ο συνασπισμός συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών αποδυναμωθεί, ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς θα μπορούσαν να ανεβούν στην εξουσία. Η διατήρηση της εξουσίας από την κυβέρνηση, ωστόσο, εξαρτάται από τη στήριξη των Ευρωπαίων», συνεπώς το λιγότερο που ζητάει η Ελλάδα πριν από το Μάιο είναι μια δήλωση στήριξης από την καγκελάριο, στην οποία θα υπόσχεται βοήθεια με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές. «Ένα πράγμα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει οι Έλληνες: η σημερινή κυβέρνηση απορρίπτει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στα πρότυπα των δύο πρώτων». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top