Συνάντηση- επανασύνδεσης Αρβανιτόπουλου-πρυτάνεων – Με τι “τα πήρε” ο υπουργός;

«Διεκδικήστε το ΕΣΠΑ, αξιοποιήστε πόρους»

"Αφήστε τις κόντρες και συνεργαστείτε για την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ, διότι η κρατική κάνουλα στερεύει".Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς τα ΑΕΙ, στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των νεοσυσταθέντων Συμβουλίων και τους πρυτάνεις στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποσαφηνιστούν τα «σκοτεινά» σημεία του νόμου πλαισίου, και ειδικότερα για το εάν μπορούν να θέσουν υ��οψηφιότητα οι νυν πρυτάνεις και για το εάν το Συμβούλιο μπορεί να απορρίπτει υποψηφιότητες πρυτάνεων. Η γνωμοδότηση αναμένεται το αργότερο αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Γ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει στην εισήγησή του ότι οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πλήρη θητεία για να επανεκλεγούν, δηλαδή να μην συνταξιοδοτούνται πριν ολοκληρωθεί η εκλογή τους. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο τονίζεται ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν θα αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το κτίσιμο μιας κοινής κουλτούρας και νοοτροπίας είναι ο θεμέλιος λίθος για την επόμενη μέρα των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ συζητήθηκαν τα βήματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2014, στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων .

Οι τόνοι ανέβηκαν πάντως στη συνάντηση όταν έγινε γνωστό ότι ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, είχε διανείμει δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, υπό τον τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», και στην οποία σημείωνε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται μ�� το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».

«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του...» επισημαίνει σε άλλο σημείο ο πρύτανης του ΑΠΘ

Όταν ο κ.Αρβανιτόπουλος ενημερώθηκε για την δήλωση του πρύτανη, επιτέθηκε στον κ.Μυλόπουλο κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να τινάξει τη συνάντηση στον αέρα με στελέχη του υπουργείου να αποδίδουν την στάση Μυλόπουλου σε πιθανές πολιτικές του φιλοδοξίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top