Που συμφωνούν και που διαφωνούν Μητσοτάκης και τρόικα

Διαβάστε όλο το παρασκήνιο των συζητήσεων για απολύσεις

Που συμφωνούν και που διαφωνούν Μητσοτάκης και τρόικα

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Στο υπουργείο Οικονομικών που έμοιαζε με ..."φρούριο", ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την τρόικα, κατά την σχεδόν τρίωρη συνάντησή τους, πως μετά τους 2600 γιατρούς που οδηγούνται σε έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ, οι υπό απόλυση ξεπερνούν κατά πολύ τον στόχο των 4000 απολύσεων ως το Μάρτιο. Πρόκειται για τους:

-2000 εργαζόμενους της ΕΡΤ

-700 που αποχώρησαν για λόγους υγείας

-300 επίορκους

-2600 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

-230 εργαζόμενους από τους 23 φορείς που έκλεισαν

-250 δημοτικούς αστυνομικούς

-1500-1600 σχολικούς φύλακες και

-1000 εκπαιδευτικούς τεχνικής κατεύθυνσης

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν πως το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και υπήρξε κοινός τόπος ότι κινητικότητα και απολύσεις βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η τρόικα κράτησε ιδιαιτέρως σκληρή στάση και ειδικά ο Π. Τόμσεν αμφισβήτησε τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Από την εποχή Πάγκαλου φτιάχνατε λίστες με 500 και 600 οργανισμούς που πρέπει να συγχωνευτούν ή να κλείσουν και καταλήξαμε σε 23 χωρίς ουσιαστικά υπαλλήλους», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα!

Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι παραμένουν ανοιχτά αρκετά θέματα, όπως:

αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας.

λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.

εθελοντική κινητικότητα στην Αυτοδιοίκηση.

καταγραφή των δημοτικών επιχειρήσεων

-Η άρνηση των τροϊκανών να συμπεριληφθούν οι συμβασιούχοι στη λίστα των απολυθέντων.

-Ο αριθμός των φορέων που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

Ενώ επιμένουν στην κατηγορηματική τους άρνηση να δεχθούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των απολυθέντων, όσοι συμβασιούχοι παραμένουν προσωρινά στη δουλειά τους με δικαστικές αποφάσεις, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν ��ως τα θέματα που θέτουν οι τροϊκανοί αφορούν τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους του 2014, οπότε δεν προβληματίζονται, αφού χρόνος υπάρχει. Πάντως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η τρόικα θα έχουν νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες.

Για όλη τη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα καταθέσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα κείμενο με τις θέσεις τους για να αρχίσει το παζάρι. Ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει χαρακτηριστικά στη "Realnews": «Η μάχη είναι δύσκολη, πολλά θέματα είναι ανοιχτά, αλλά έχουμε «όπλα». Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top