Περίπου 2.000.000 πολίτες θα πάρουν δωράκι (προσωρινό) μέσω εφορίας; Τσέκαρε αν είσαι σε αυτούς

Ποια κρυάδα όμως θα έρθει μετά την χαρά

Περίπου 2.000.000 πολίτες θα πάρουν δωράκι (προσωρινό) μέσω εφορίας; Τσέκαρε αν είσαι σε αυτούς

​Μπόνους μέσω εφορίας ύψους 5 έως 74 ευρώ έρχεται για περίπου δυο εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη. Το μπόνους αυτό, ωστόσο, θα επιστραφεί στην εφορία με τα εκκαθαριστικά του 2015 όταν και το σύνολο της επικουρικής σύνταξης θα προστεθεί στην κύρια σύνταξη και θα φορολογηθεί.

Ας δούμε πώς γίνονται τα παραπάνω. Με το σημερινό σύστημα η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στις επικουρικές συντάξεις γίνεται με συντελεστές 5% έως 15% ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Από φέτος προβλεπόταν να προστεθεί κύρια και επικουρική σύνταξη και να γίνεται η παρακράτηση με βάση το σύνολο της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος. Αυτό θα γινόταν μέσω του συστήματος Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) το οποίο θα γνώριζε το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων και η παρακράτηση θα γινόταν με βάση αυτό το σύνολο.

Επειδή το σύστημα, ωστόσο, δεν είναι έτοιμο, θα συνεχιστεί προσωρινά το υφιστάμενο καθεστώς αλλά με μια σημαντική αλλαγή. Θα καταργηθεί η αυτοτελής παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στις επικουρικές και τα επικουρικά ταμεία ασφάλισης θα υπολογίζουν τον παρακρατούμενο φόρο στην επικουρική σύνταξη με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η οποία έχει (έμμεσο μέσω έκπτωσης φόρου) αφορολόγητο όριο ύψους 9.550 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχοι που λαμβάνουν συνολική επικουρική σύνταξη ετησίως έως 9.550 ευρώ, δηλαδή πρακτικά όλοι διότι η συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων είναι έως 500 ευρώ θα δουν –έστω και προσωρινά- αυξήσεις στο πορτοφόλι τους.

Οι αυξήσεις αυτές θα είναι:

-4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ το μήνα.

-9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.

-29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα.

-59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.

-73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευ��ώ το μήνα.

Ωστόσο τις «αυξήσεις» αυτές, όπως τονίστηκε, οι συνταξιούχοι θα τις επιστρέψουν και θα πληρώσουν και περισσότερα τον επόμενο χρόνο όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης για τα φετινά εισοδήματα. Εκεί ο φόρος εισοδήματος θα υπολογιστεί με βάση συντελεστές της φορολογικής κλίμακας που κυμαίνονται από 22% έως 42%.

ΒΙΝΤΕΟ STAR LIVE U

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top