Πως θέλει η τρόικα να αγοράζουμε γάλα, ψωμί, φάρμακα και βιβλία;

Το παρασκήνιο των συνομιλιών Χατζηδάκη-δανειστών

Πως θέλει η τρόικα να αγοράζουμε γάλα, ψωμί, φάρμακα και βιβλία;

​«Τίποτα δεν απορρίφθηκε και τίποτα δεν έγινε δεκτό» στην πολύωρη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με τους επικεφαλής της τρόικας με αντικείμενο τα τέσσερα αγκάθια των συστάσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα βιβλία και το ψωμί.

Οι επικεφαλής των δανειστών μάλιστα εξέφρασαν ενστάσεις και για τα μέτρα υπέρ των ενεργοβόρων βιομηχανιών (πακέτο 150 εκατ. ευρώ) τα οποία πρόκειται να συζητηθούν αύριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ της τρόικας και των Γ. Μανιάτη, Α. Παπαγεωργίου και Κ. Χατζηδάκη.

Οι δανειστές έθεσαν και θέματα όπως οι φόροι υπέρ τρίτων, η περαιτέρω απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και άλλα.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, υπήρξε σύγκλιση σε συνολικά 240 θέματα από τα 329 της λίστας του ΟΟΣΑ, ενώ υπάρχουν 25 έως 30 θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία και άλλα 50 τα οποία θα νομοθετηθούν σε επόμενο χρόνο (αδειοδότηση επιχειρήσεων ,logistics, υπαίθριο εμπόριο και άλλα).

Γάλα

Σε ό,τι αφορά το γάλα, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέβηκε με την πρόταση να καταργηθεί ο όρος φρέσκο, να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ως «γάλα ημέρας» και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους παραγωγούς να καθορίζουν τη διάρκεια του γάλακτος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και κάποια άρνηση την πρόταση», υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί καθεστώς προστασίας.

Βιβλία

Στο θέμα των βιβλίων, η πρόταση του ΥΠΑΝ είναι να απελευθερωθεί άμεσα η τιμή σε σχολικά, ξενόγλωσσα και άλλα και η ενιαία τιμή να καταλαμβάνει μόνο την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών και λοιπών βιβλίων. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αντίδραση από τους δανειστές.

Οι ίδιοι φέρεται να δήλωσαν «ότι δεν είναι μια αποδεκτή προσέγγιση». Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο εκδοτών και συγγραφέων.

Φάρμακα

Στα φαρμακεία οι εκπρόσωποι της τρόικας επιδιώκουν πλήρη απελευθέρωση τόσο στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όσο και στο θεσμικό πλαίσιο των φαρμακείων, ενώ επέμειναν για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την αδειοδότηση και την δημιουργία αλυσίδων στον κλάδο και εξέφρασαν ενστάσεις ως προς την πρόταση για μερική απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με πλαφόν στο δελτίο τιμών του υπουργείου Υγείας.

Ψωμί

Τέλος στο ψωμί επίσης δεν δέχονται καμία εξαίρεση από τις αλλαγές που προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την πώληση ψωμιού με το ζύγι, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ονομασία των καταστημάτων, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο που θέτει περιορισμούς στο ποιο κατάστημα μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο και ποιο όχι.

Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος φούρνων και πρατηρίων να πωλούν ψωμί, δηλαδή να επιτρέπεται η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων και σε άλλα είδη καταστημάτων. Επίσης ζητείται η κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης παλαιών φούρνων.

Μέχρι τώρα αρτοποιεία, βιομηχανίες και πρατήρια π��υ αδειοδοτήθηκαν πριν το 2007, εξαιρούνται από διατάξεις που αφορούν τις νεότερες επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι παλιοί φούρνοι δεν έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία, μέχρι να λήξει η υφιστάμενη άδειά τους. Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες ασπάζεται η Τρόικα, προτείνεται και η κατάργηση εισφοράς στην τιμή του αλεύρου, υπέρ του ταμείου των αρτοποιών αλλά και η κατάργηση περιορισμών ως προς τη σύσταση των προϊόντων άρτου.

ΒΙΝΤΕΟ STAR εκπομπή LIVE U

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top