"Κεραμίδα" για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – Γιατί η εφορία τους "χτυπά" την πόρτα;

Τα πάνω κάτω με τους ημιυπαίθριους-Δείτε αναλυτικά ποιους αφορά

"Κεραμίδα" για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – Γιατί η εφορία τους "χτυπά" την πόρτα;

Δήλωση Ε9 είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν περίπου 600.000 φορολογούμενοι που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους των ακινήτων τους με βάση τον νόμο Μπιρμπίλη. Πρόκειται για τον πρώτο νόμο τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων. Οι φορολογούμενοι μέχρι και πέρυσι είχαν απαλλαγή από τη δήλωση των σχετικών χώρων γλιτώνοντας από πρόσθετους φόρους και τεκμήριο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή......

Οι περίπου 600.000 φορολογούμενοι που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους των ακινήτων τους με το νόμο Μπιρμπίλη (2010-2011) είχαν εξασφαλίσει με δι��ταξη νόμου ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν αναδρομικά για οποιονδήποτε φόρο. Επίσης, με εγκύκλιο που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών το 2011 είχαν απαλλαγεί και από την υποχρέωση να δηλώσουν την προσαύξηση της κύριας επιφάνειας του ακινήτου τους λόγω της τακτοποίησης του ημιυπαίθριου χώρου. Το ακίνητο θα έπρεπε να δηλωθεί με την αυξημένη κύρια επιφάνεια μόνο μετά τη μεταβίβασή του με οποιονδήποτε τρόπο (πώληση, γονική παροχή κλπ) και από τον νέο ιδιοκτήτη του. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των σχετικών ακινήτων με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους γλίτωναν από τους φόρους που συνεπάγεται η αύξηση της κύ��ιας κατοικίας, όπως είναι ο ΦΑΠ και το τεκμήριο διαβίωσης που αντιστοιχεί στην πρόσθετη επιφάνεια κύριων χώρων.

Η παραπάνω απαλλαγή πλέον δεν υπάρχει. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει και οι φορολογούμενοι με τακτοποιημένους χώρους με το νόμο Μπιρμπίλη να δηλώσουν τη σχετική μεταβολή στο Ε9. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Μαΐου. Με βάση όσα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 θα εκδοθεί και το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σημειώνεται ότι οι ημιυπαίθριοι που είχαν νομιμοποιηθεί με μεταγενέστερους νόμους, όπως αυτός της νομιμοποίησης αυθαιρέτων ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν στο Ε9.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top