Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Σε διπλή αξιολόγηση η Ελλάδα πριν πάρει τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

​Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκα άρχισαν να φτάνουν στην Αθήνα, ώστε από αύριο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την άφιξη και των επικεφαλής Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ.

Από τις 21 Νοεμβρίου 2013 οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ διεξάγονται εξ αποστάσεως, και μόλις δύο φορές στο ενδιάμεσο διάστημα χρειάστηκε χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας να έλθουν στην Αθήνα, την πρώτη φορά για θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δεύτερη φορά για να λάβουν δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα 2013.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις με την τριανδρία της τρόικα να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου για να φθάσει η Ελλάδα να λάβει την διπλή δόση των 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, με την οποία θα εξυπηρετήσει τα ελληνικά ομόλογα αξίας 9,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Μάιο.

Κομβικής σημασίας θα είναι μετά τις διαπραγματεύεις εκ του σύνεγγυς, το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, όπου στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα οριστικοποιηθούν και θα κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να λάβει εντός του Απριλίου τη κρίσιμη διπλή δόση.

Δεύτερης κομβικής σημασίας, χρονικά είναι το Eurogroup που θα διεξαχθεί στην προεδρεύουσα Αθήνα την Πρωταπριλιά, ημερομηνία ορόσημο για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.

Στο Πρωταπριλιάτικο Eurogroup στην Ελληνική Πρωτεύουσα τα μέλη του Eurogroup θα δώσουν το «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν τα 3,1 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου 2013 και τα 5,7 δισ. ευρώ που αφορούν στην αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του 2014.

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα, το βάρος δεν θα πέσει στο δημοσιονομικό κενό και στα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, αλλά στα «εργαλεία» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους φόρους υπέρ τρίτων, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top