Economist για υπόθεση ΜΚΟ: Πολιτικό ναρκοπέδιο η διαφθορά στην Ελλάδα

"Μπορεί να πλήξει τις πιθανότητες Γ. Παπανδρέου για come back"

Economist για υπόθεση ΜΚΟ: Πολιτικό ναρκοπέδιο η διαφθορά στην Ελλάδα

Με «πολιτικό ναρκοπέδιο» παρομοιάζει τη διαφθορά στην Ελλάδα το περιοδικό Economist, με αφορμή τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 9 εκ. ευρώ που είχε λάβει το διάστημα 2000-2004 Μη Κυβερνητική Οργάνωση για αποναρκοθετήσεις.

Το περιοδικό κάνει εκτεταμένη αναφορά στο τελευταίο σκάνδαλο που αφορά το υπουργείο Εξωτερικών και υπενθυμίζει την έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές επί 20 μήνες, από την οποία αποκαλύφθηκε εκτεταμένη κατάχρηση ενισχύσεων που χορηγήθηκαν σε περίπου 600 ελληνικές ΜΚΟ και δρούσαν στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει, οι περισσότερες από τις ΜΚΟ δημιουργήθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου, τότε υπουργού Εξωτερικών (και αργότερα πρωθυπουργού) υπό την ομπρέλα της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, ενώ στα καθήκοντά τους περιλαμβανόταν η αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη σύρραξη στο Κόσοβο.

«Η τότε ευημερούσα Ελλάδα προσέφερε 600 εκατ. ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας σε γειτονικές σε αυτή χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Σχεδόν 87 εκατ. ευρώ πήγαν στις ΜΚΟ, όσο ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός, από το 2000 ως το 2004. Σχεδόν τα 30 εκ. ευρώ του ποσού παραμένει άγνωστο πού κατέληξαν» αναφέρει επικαλούμενο την έρευνα.

Ο Economist κάνει λόγο και για «σκληροπυρηνικούς ακτιβιστές» του ΠΑΣΟΚ που ήταν σθεναροί υποστηρικτές των Σέρβων κατά την διάρκεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, επί των ημερών του πατέρα του κ. Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου, στην πρωθυπουργία.

Επισημαίνει επίσης ότι τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Ρόντος αρνούνται ότι διέπραξαν αδίκημα στην υπόθεση της ΜΚΟ αλλά και ότι ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου είχε αποστασιοποιηθεί από τη φιλοσερβική ομάδα του κόμματός του. Θυμίζει επίσης ότι το 2009, με την οικονομία της Ελλάδας σε κατάρρευση, διέταξε να διεξαχθεί έρευνα στο ΥΠΕΞ για τις δραστηριότητες τ��ν ΜΚΟ.

Καταλήγει όμως ότι «το σκάνδαλο προκαλεί αμηχανία στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο παρασκήνιο του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για come back. Και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ακόμα πιο πολλές αποδοκιμασίες από Έλληνες φοιτητές που παρακολουθούν τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια στη Βρετανία και στην Αμερική. Θα χρειαστεί να προσέχει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top