Γ. Παπανδρέου: «Υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης»

«Για να εφαρμοστεί χρειάζονταν άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες»

Γ. Παπανδρέου: «Υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης»

​Έντονη κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς αυτές αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άσκη��ε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στο Ζάππειο.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του με θέμα: «Μετά το μνημόνιο τι;», ανέφερε ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά όπως τόνισε ήθελε άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Αντίθετα, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

Αποτέλεσμα αυτών, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις επιλογές της διακυβέρνησής του, αν και όπως είπε ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει.

Και αυτό, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός, ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης - από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις... παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας και παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ».

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top