ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: πώς θα ρυθμίσεις το δάνειό σου αν είναι «κόκκινο»

Εντός διμήνου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: πώς θα ρυθμίσεις το δάνειό σου αν είναι «κόκκινο»

Το «ιρλανδικό μοντέλο», που θα ισχύσει από το 2015 για την προστασία από τους πλειστηριασμούς, αρχίζει να «χτίζει» η κυβέρνηση, που προχωρά σε ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, αρχής γενομένης από την εισαγωγή του όρου «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις προς τις τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν από την Άνοιξη και, για την ακρίβεια, εντός του Απριλίου.

Το σχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» έχει τρεις πυλώνες:

1. Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης

Μόλις εγκριθεί η μεθοδολογία από την τρόικα, θα ετοιμαστούν παραδείγματα ελάχιστων μηνιαίων εσόδων διαβίωσης για τα νοικοκυριά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ελάχιστα έσοδα θα κυμαίνονται από 600 έως 1.000, ενώ, με βάση αυτά, οι τράπεζες θα υπολογίζουν τις μηνιαίες δόσεις με γνώμονα το ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει πρώτα να καλύπτει τα έξοδά του.

2. Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων

Στο τραπέζι έχει πέσει και η επιμήκυνση κατά 10 χρόνια, από τα 75 στα 85, της ανώτατης ηλικίας του δανειολήπτη για την αποπληρωμή του δανείου, έτσι ώστε να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου.

3. Συνεργάσιμος δανειολήπτης

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει πως είναι ��ιαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή και απαντά στις ανακοινώσεις του μέσα σε μία εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top