Καρφώνει την τρόικα η Ευρωβουλή: Χρειαζόμασταν χειρουργό, αυτοί είναι χασάπηδες!

Σέρκας: Η πολιτική της έφερε κοινωνικό τσουνάμι - Βολές σε Κομισιόν και ΔΝΤ

Καρφώνει την τρόικα η Ευρωβουλή: Χρειαζόμασταν χειρουργό, αυτοί είναι χασάπηδες!
Σκληρή επίθεση κατά της τρόικας αλλά και της Κομισιόν και του ΔΝΤ πραγματοποιεί η Ευρωβουλή μέσω της έκθεσης για το ρόλο της «τριμερούς» στις χώρες του Μνημονίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής της έκθεσης και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Σέρκας έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» από την πολιτική της τρόικας και κατηγόρησε τόσο την τρόικα όσο και το Eurogroup για περιφρόνηση της κοινωνικής διάστασης της πολιτικής που εφαρμόστηκε στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η πολιτική της τρόικας προκάλεσε την απώλεια 2 εκ. θέσεων εργασίας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο και οδήγησε στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ότι στις χώρες του μνημονίου προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, πχ. η αδυναμία μιας μερίδας του πληθυσμού να πληρώσει τις υποθήκες και τις υψηλές τιμές ενέργειας. Μάλιστα, ο Σέρκας τόνισε εμφατικά ότι «η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος».
Ο εισηγητής της έκθεσης επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες και στην Κομισιόν και τον Όλι Ρεν για την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία επέβαλαν τη λιτότητα στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, κάτι που δεν επέτρεψε στις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να προστατέψουν τις ευαίσθητες ομάδες.
Παράλληλα, επιτίθεται και στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγορεί ότι κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό στις χώρες που εφάρμοσαν το Μνημόνιο.
Η έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη και την Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίο�� και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τον Σέρκας να χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τα 6 δισ. ευρώ που παρέχει το ταμείο εγγύησης για τους νέους και υποστήριξε ότι το ποσό αυτό πρέπει να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top