Ενημέρωση Βενιζέλου από την Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας σχετικά με το δημοψήφισμα

Για τον περιορισμό της μετανάστευσης

Ενημέρωση Βενιζέλου από την Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας  σχετικά με το δημοψήφισμα

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κυρία Simonetta Sommaruga, ζήτησε σήμερα να ενημερώσει τηλεφωνικά τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ως Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή στην Ελβετία και την αλλαγή που επήλθε, ως εκ τούτου, στο ελβετικό ομοσπονδιακό Σύνταγμα.

Η κυρία Sommaruga ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για το πλαίσιο μέσα στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί το ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, επιδιώκοντας να δι��τηρηθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ και επισήμανε ότι η νέα συνταγματική ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη Schengen.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε την Ελβετίδα Υπουργό για την ενημέρωση, διαβεβαιώνοντάς της ότι θα μεταφέρει τις απόψεις της στο Συμβούλιο. Της επισήμανε, όμως, τα όσα ήδη είχαν συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Τρίτης, το οποίο επικέντρωσε την προσοχή του στο γεγονός ότι η έννοια της ενιαίας αγοράς βασίζεται σε τέσσερις αδιαίρετες ελευθερίες, μία από τις οποίες είναι η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων, καθώς και ότι δεν μπορεί η ΕΕ να αποδεχτεί τη διάσπαση των θεμελιωδών ελευθεριών, πάνω στις οποίες οικοδομείται η ενιαία αγορά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι οι εσωτερικές συνταγματικές αλλαγές δεν συνιστούν νομικά κρίσιμη πράξη στο πεδίο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου που διέπει τις σχέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας με την ΕΕ και ότι, σε καμία περίπτωση, η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί διαφοροποίηση στο εσωτερικό των κρατών-μελών σε σχέση με τα 27 παλιά κράτη-μέλη και την Κροατία ως νέο κράτος μέλος, σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών τους.

Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε την πρόσφατη επίσκεψη της ομοσπονδιακής Υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας στην Αθήνα και τη συζήτηση που είχε ο ίδιος με το σημερινό Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, και υπενθύμισε ότι υπάρχει πάντα ανοιχτή πρόσκληση επίσκεψης στην Αθήνα για συζήτηση σε διμερές επίπεδο, συζήτηση η οποία, σίγουρα, θα επηρεάσει και τον βαθμό ενημέρωσης του Συμβουλίου της ΕΕ γύρω από τις εξελίξεις, υπό το φως της αρχικής δήλωσης της ελληνικής Προεδρίας για το ελβετικό δημοψήφισμα και της δήλωσης, την οποία έκανε ο ίδιος, εκ μέρους του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top